Начало Рали Ожие спечели и рали Португалия

Ожие спечели и рали Португалия

28
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие спечели трети пореден старт в световния рали шампионат. Пилотът на Фолксваген триумфира и в рали Португалия, където съотборникът му Яри-Мати Латвала спечели първи подиум с новия си тим, финиширайки трети. Втори се класира Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC), изпреварил сънародника си след проблеми на Латвала с неговото Поло R WRC.

Ожие излезе начело още в петък и след третата отсечка не позволи да бъде застрашен. Авансът му на финала е почти минута – 58,2 сек. Успехът не дойде леко. 29-годишният французин не бе в най-добрата си форма, тъй като не се възстанови напълно от нападнал го преди повече от седмица дни вирус. Днес сутринта пък проблем с трансмисията за малко не му коства скъпо. Ожие не само се справи с препятствията, но спечели и пауърстейджа и записа пълен актив в Португалия.

Като дойдох в понеделник, не бях сигурен дали изобщо ще мога да карам. Бях напълно скапан. Отборът свърши страхотна работа, защото състезанието е трудно, а имахме някои грижи. Поправяха колата всеки път – поздравления и за тях. Днес помислих, че всичко е приключило, но се случи някакво чудо – коментира той.

Като сложно определи състезанието и Хирвонен. Той сподели, че подиумът е добро постижение за него, но не бе доволен от темпото си през уикенда.

– Не бяхме достатъчно бързи, така че трябва да продължим да работим и да подобряваме представянето си – допълни финландецът.

Той имаше известен късмет заради проблемите на Латвала, чийто автомобил бе поправен при обедния сервиз. Яри-Мати освен това взе точка от пауърстейджа и се радваше на първото си класиране на почетната стълбичка с Фолксваген.

– Този уикенд реших да се самопринудя и да започна да давам резултати. Досега като че ли само се возех. От Аржентина нататък се надявам да се боря за победи – заяви Яри-Мати.

Четвърти се класира Евгени Новиков (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC). След него се нареди съотборникът му Насър Ал-Атия, а шести е Андреас Микелсен с третия Фолксваген Поло R WRC. Седми финишира Мартин Прокоп, след като друг пилот на М-Спорт – Денис Куиперс – отпадна заради повреда на двигател. Осми е Мадс Остберг, а след него се класираха Халид Ал-Касими и Есапека Лапи.

Следващият WRC кръг стартира на 1 май в Аржентина.