Начало Рали Ожие спечели рали Австралия, за титлата ще почака до Франция

Ожие спечели рали Австралия, за титлата ще почака до Франция

48
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC) спечели рали Австралия, но титлата в световния шампионат му се изплъзна в този кръг, след като Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) взе второто място в последната отсечка на надпреварата. Белгиецът изпревари спукалия гума Мико Хирвонен и на Ожие не му стигна една точка, за да триумфира още днес като шампион.

Французинът бе недостижим през целия уикенд, спечелвайки 19 от общо 22-те етапа в състезанието. Той бе най-бърз и в пауърстейджа.

Всичко е наред, просто трябва да изкараме деня – заяви рано сутринта Себастиен. – Необходимо е да запазим хладнокръвие. Никой не натиска прекалено, може би всички се опитват да опазят гумите си за пауърстейджа. Аз само се старая да запазя спокойствие.

Той стори точно това и се радваше на шестия си успех за годината, въпреки че към края на ралито мисълта за титлата се промъкна и в неговата глава.

Хирвонен започна силно деня, спечелвайки 17-ия етап от ралито. Той също внимаваше по етапите, докато преди самия финал не спука гума. Това му коства загуба на повече от минута и позволи на Нювил да го изпревари.

Яри-Мати Латвала финишира четвърти. Финландецът бе озадачен след 19-ата отсечка, когато финишира, влачейки с колата си около четири метра телена мрежа:

– Изобщо не разбирам откъде се появи. Не съм излитал от пътя.

На пета позиция се класира Мадс Остберг (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), следван от Андреас Микелсен, Евгени Новиков, Нейтан Куин, Халид Ал-Касими, Абдулазис Ал-Кувари.