Начало Рали Ожие спечели във Франция, Льоб катастрофира в последното си рали

Ожие спечели във Франция, Льоб катастрофира в последното си рали

33
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC) спечели рали Франция. Втори бе Дани Сордо (Ситроен, DS3 WRC), а трети – съотборникът на французина Яри-Мати Латвала.

Деветкратният WRC шампион Себастиен Льоб не успя да завърши последното си рали, след като катастрофира още в първата неделна отсечка. На километър след старта той се завъртя и Ситроен-ът му се обърна в канавка. Пилотът и навигаторът му бяха невредими, като малко по-късно Себастиен заяви, че съжалява само за зрителите и отбора си.

Междувременно Ожие излезе начело и след това поддържаше аванса си до финала. Това бе седма победа за него този сезон.

Няма някаква тайна, просто натискам. В колата беше доста горещо! Сутринта премина перфектно. След това успокоих малко нещата, такава беше стратегията – коментира той. – Емоциите бяха невероятни през този уикенд. След вълнението от спечелването на титлата в четвъртък бе малко трудно да се върна в надпреварата. Но не можеше да вървим така цял уикенд и вчера решихме да реагираме. След като взехме известен аванс трябваше да докараме колата до финала, което не бе лесно в дъжда и калта.

Сордо не се предаде без бой. Опита да навакса време спрямо Ожие, но в крайна сметка остана втори.

Загубих време през първата половина от деня, а следобед бе още по-сложно. Винаги има разочарование, когато финишираш втори в рали, в което през цялото време си се борил за победа. Но трябва да си реалист, когато видиш колко трудно е да спечелиш дори секунда, а Ожие е с около 15 сек напред. Опитахме се, но той стана шампион с основание – обясни испанецът.

Латвала пък намали малко темпото след първия етап сутринта, след като чу за катастрофата на Льоб:

Трябваше да сме разумни с оглед на точките за конструкторския шампионат. По трасето имаше много кал и бе трудно да намериш достатъчно сцепление. Денят бе най-трудният от всички на това рали. Не допуснах обаче нито една грешка – това бе най-постоянното ми представяне от дълго време. Бях под сериозно напрежение, след като сбърках във Финландия, Германия и Австралия – подобно нещо те изяжда отвътре.

Тиери Нювил успя да намали изоставането си след вчерашния си инцидент и завърши четвърти във Франция. Местата от пето до десето заеха Евгени Новиков, Мико Хирвонен, Андреас Микелсен, Мадс Остберг, Роберт Кубица и Ромен Дюма.

Кубица спечели във WRC2 и се върна начело в класирането на класа. Това бе четвърти негов успех за сезона в категорията и сега е със 7 точки аванс спрямо Абдулазис Ал-Кувари.