Начало Рали Ожие спечели рали Япония

Ожие спечели рали Япония

57
0

Французинът Себастиен Ожие взе втората си победа в световния рали шампионат, след като днес спечели рали Япония.

Пилотът на заводския отбор на Ситроен започна последния ден от ралито на трета позиция в генералното класиране, на 5,4 секунди зад лидера тази нощ – Петер Солберг.

Норвежецът показваше страхотно темпо както в първия, така и във втория ден от надпреварата и всичко сочеше, че шансовете му да спечели първата победа за собствения си отбор са изключително големи, но днес един от амортесьорите на неговия частен Ситроен С4 WRC се повреди и поради липсата на спиране в сервизен парк днес, той трябваше да кара с този проблем чак до финала. Въпреки това обаче Солберг все пак успя да завърши втори, непосредствено зад Ожие.

Същевременно триумфът на французина бе улеснен и от проблемите, които имаше Мико Хирвонен днес. Пилотът на Форд се намираше на втора позиция в началото на деня – непосредствено пред Ожие, но той пък получи повреда в трансмисията на своя Фокус WRC. Toва доведе до свличането на финландеца в класирането и той завърши едва шести.

Съотборникът му Яри-Мати Латвала обаче успя да се добере до подиума с третото си място днес, успявайки да задържи Дани Сордо от екипа на Ситроен Джуниър Тим зад себе си.

Същевременно заради проблемите на Хирвонен пък световният шампион Себастиен Льоб успя да излезе на пета позиция и по този начин да запази преднината си в генералното класиране достатъчно добра. След него обаче в подреждане вече е Ожие – с 43 точки изоставане.

Отново зад волана на своя Форд Фокус WRC от тима на Стобарт, Хенинг Солберг успя да вземе седмата позиция, оставяйки зад себе си съответно Федерико Вилягра със същия автомобил и Кими Райконен със Ситроен С4 WRC от тима на Ситроен Джуниър Тим.

До края на сезона остават още три ралита, като следващото ще се проведе във Франция от 1-ви до 3-ти октомври.