Начало WRC News Ожие води в Централноевропейското рали, Нювил с два инцидента за минута

Ожие води в Централноевропейското рали, Нювил с два инцидента за минута

32
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Надеждите на Тиери Нювил за титла в световния рали шампионат (WRC) претърпяха сериозен удар през втория пълен ден на Централноевропейското рали. Белгийският пилот на Хюндай претърпя драматичен обрат в събота, завършвайки четвърти в генералното класиране, след като вчера водеше.

Нювил започна добре надпреварата и завърши първия ѝ пълен ден с 6,4 сек аванс пред Себастиен Ожие. Днес обаче претърпя два инцидента в рамките само на минута. В 11-ата отсечка от състезанието той първо се завъртя, но се върна на пътя. Веднага след това обаче пак изхвърча настрани и падна в канавка, което му коства близо 40 секунди, докато успее да се измъкне.

„Платихме цената за грешка по време на описването. Жалко, но това е положението. Не очаквахме да се борим за лидерството този уикенд. Дойдохме тук с цел да завършим ралито. Оказахме се обаче в близка битка с всички претенденти за титлата. Трябваше да сме бързи и направихме каквото можахме. Утре трябва да се постараем да вземем колкото се може повече точки, за да тръгнем за Япония с комфортен аванс. Отсечките изглеждат доста интересни. Надявам се да е по-сухо и малко по-леко в сравнение с днес“, коментира Нювил.

Ожие поведе в надпреварата и завърши съботата с 5,2 сек аванс пред От Танак. Трети е Елфин Еванс – на 14 секунди зад осемкратния световен шампион

Ожие бе доволен от деня си и че вървеше с постоянно темпо.

„От бе наистина бърз в началото и трябваше да отговорим на темпото му. Опитахме се да натиснем още повече във финалните две отсечки, но 5 секунди не е особено голям аванс. Така че утре ще трябва да продължим по същия начин. Досега уикендът ни върви добре. Колата работи добре като се има предвид, че това ни е първото асфалтово рали от шест месеца“, каза Ожие.

Танак сподели, че в началото на деня ритъмът му не е бил достатъчно добър, но следобед автомобилът му е вървял чудесно.

Зад Нювил в генералното подреждане на пета позиция е Такамото Кацута. Японският пилот е на почти минута зад белгиеца. Той получи наказание за превишена скорост на виртуалния шикан с 8 км/ч – по 2 секунди на километър в час. Шести е Сами Паяри, следван от Грегоар Мюнстер, Николай Грязин, Оливър Солберг и т.н.