Начало Рали Ожие води в рали Швеция с 10 сек пред Льоб

Ожие води в рали Швеция с 10 сек пред Льоб

63
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Фолксваген) води в рали Швеция, втори кръг от световния шампионат за 2013 г. Французинът е с 10,1 секунди аванс пред сънародника си Себастиен Льоб (Ситроен). Деветкратният носител на WRC короната започна деня с половин секунда преднина след снощния суперспециален етап в Карлщад, но отстъпи още в началото на деня.

Ожие спечели две от трите отсечки преди обедния сервиз.

Видях Мико [Хирвонен] извън пътя и загубих концентрация. След това вървях прекалено предпазливо, но и условията не са леки. След това направихме добра отсечка. Имахме малък проблем с превключването на предавките, но всичко е наред – коментира по-малкият Себастиен.

Льоб бе особено внимателен, тъй като според собствените му думи бе твърде лесно да се изпързаля и да изхвърчи от трасето.

Трети във временното генерално подреждане е Яри-Мати Латвала. Финландецът трудно намираше добър ритъм тази сутрин, а малко по-късно слой пресен сняг дестабилизира автомобила му. Яри-Мати бе убеден, че ще оправи баланса с няколко промени в настройките и не бе обезкуражен, макар да загуби позиция и да отиде трети. След него в класирането се наредиха Понтус Тидеманд и Евгени Новиков (Форд Фиеста RS WRC).

Шести е Мадс Остберг, който взе и етапна победа преди обяд. Норвежецът имаше проблеми с двигателя, като успя да закрепи положението благодарение съветите на инженерите си по телефона.

Ситуацията до обяд се разви драматично за Мико Хирвонен и Ярко Никара. Първият излетя от трасето в район, където нямаше зрители. Финландецът и навигаторът му Ярмо Лехтинен загубиха 25 минути, докато върнат колата на пътя.

Никара пък заби Мини-то си в снежна пряспа.

Следобед предстои повторно преминаване на същите три отсечки, а довечера има още един суперспециален етап в Карлщад.