Начало Рали Ожие загря за Португалия с победа във Фафе Рали Спринт

Ожие загря за Португалия с победа във Фафе Рали Спринт

39
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие загря за рали Португалия, като първо спечели Фафе Рали Спринт-а, при това в дебюта си в уникалната надпревара.

Световният шампион направи забележително шоу пред над 100 000 ентусиазирани зрители и с най-добро време то 3:40.5 мин изпревари От Танак (Форд) и Дани Сордо (Хюндай).

Беше абсолютно фантастично изживяване. Португалските запалянковци са сред най-добрите в света. На места отстрани не се виждаше нищо друго освен хора, просто беше невероятно. Освен това отсечката е настина сериозно предизвикателство, а скокът е великолепен. Това събитие е страхотно допълнение към календара – няма начин да го изпуснем догодина – коментира Ожие. – Иначе Португалия определено е сред любимите ми ралита. Там спечелих първата си WRC победа през 2010 г. Състезанието обаче има две лица. Настилката е много твърда и с високо сцепление, когато е сухо. Завали ли обаче, почвата се размеква и се пързаляш. По принцип предпочитам първия вариант. Този път обаче ще сме първи в отсечките и малко дъжд през първия ден няма да ни дойде зле.

Яри-Мати Латвала отбеляза от своя страна, че досега никога не е имал толкова добро начало на сезона: 60 точки от три ралита и изоставане само 3 пункта от лидера в генералното класиране Ожие.

Миналия сезон финиширах трети в Португалия, като това бе първият ми подиум с Фолксваген. В миналото състезанието бе трудно за мен, но това представяне през 2013-та ми даде по-голяма увереност. Правихме тестове два дни близо до отсечките в Португалия. Условията бяха чудесни – сухо време, около 20 градуса температура. Надявам се да остане така и в самото състезание – допълни финландецът.

Той каза още, че се чувства напълно различно в автомобила си тази година в сравнение с 2013 г.:

Базовите настройки са чудесни и трябва да правим малки промени в детайлите. Рожденият ми ден пък (3 април – б.а.) се пада отново в състезателния уикенд и заради това не празнувам кой знае колко. Сега трябва да се трудя упорито. Но много ми се иска да си направя подарък под формата на класиране в топ 3.

Последното състезание – в Мексико – не бе особено благосклонно към Андреас Микелсен. Норвежецът, който малко преди това взе първи WRC подиум в кариерата си, иска да компенсира проблемите от третия кръг. Той сподели, че е важно да работи върху постоянството в представянето си и целта за идващите надпревари ще е още класирания на почетната стълбичка.