Начало Рали Пежо 2008 DKR преодоля най-голямото си препятствие досега

Пежо 2008 DKR преодоля най-голямото си препятствие досега

46
0

Пежо 2008 DKR преодоля най-голямото си препятствие досега – 518-километровата отсечка от Вила Карлос Пас до Сан Хуан, втори етап от рали Дакар 2015. И трите екипажа на френския тим преминаха дистанцията. Два от тях имаха проблеми, но все пак стигнаха финала на етапа.

Отсечката е най-дългата в надпреварата, като настилката в нея се променяше – имаше тесни участъци, пясък, прахоляк и т.н. Една от най-големите трудности бе жегата.

– Всъщност досега не бяхме преодолявали такава дистанция, камо ли при подобни екстремни температури, които бяха наистина жестоко изпитание за автомобилите – отбеляза шефът на тима Бруно Фамен. – Ето защо успешното преминаване на най-дългата отсечка е страхотно постижение за нас. Все още сме в началото, но Дакар демонстрира предизвикателствата и изненадите си.

Карлос Сайнц смяташе, че етапът вероятно няма да пасне на 2008 DKR и очакваше да загуби време. Въпреки това той установи и поддържаше постоянно темпо, като по-голямото изпитание бе удар с мотоциклетист.

– Напреднахме с две позиции в класирането (Сайнц е шести в генералното подреждане – б.р.), но за съжаление се ударихме с друг състезател, което бе огромен шок. Мислите ми са преди всичко с него и му желая бързо възстановяване. Иначе нямахме технически затруднения и решихме да не поемаме прекалено сериозни рискове, за да увеличим шансовете си за завършване на етапа – обясни испанецът.

Стефан Петерханзел загуби повече от час заради удар в дънер на дърво, който не видя под прахоляка. Французинът счупи кормилна щанга, поправи я, но след това колата пък не искаше да запали. В крайна сметка успя да потегли и бе 26-ти в дистанцията (22-и в общото подреждане).

– Ако съм научил едно нещо през годините, то е, че Дакар е дълго състезание. За съжаление нещата при нас тръгнаха зле при удара в дънера. Пак имахме проблем при тръгване, но ако не бях се блъснал, нямаше да се налага да се мъчим наново. Беше сложен етап, особено по отношение на жегата, която бе убийствена – сподели той.

Сирил Депре продължава адаптацията си, тъй като за него това е първи Дакар с автомобил след дълги години участие в ралито с мотоциклет:

– Продължавам да се придържам към плана си просто да уча какво е да се състезаваш с кола в тази надпревара. Без съмнение това бе най-трудният ми ден на четири колела. Жегата беше ужасна – все едно ти духат със сешоар право в лицето. Но съм доволен, че преодолях най-дългата отсечка. С всеки изминат километър откривам нови и нови неща.