Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пийх подаде оставка като председател на Фолксваген Груп

Пийх подаде оставка като председател на Фолксваген Груп

62
0

Председателят на надзорния съвет на Фолксваген Груп Фердинанд Пийх подаде оставка.

Изпълнителният комитет на борда оповести в официално изявление, че ситуацията в концерна е била обсъдена на последното му заседание. Бил е направен извод, че необходимото доверие за успешна по-нататъшна работа вече липсва. „Вследствие на това професор доктор Фердинанд К. Пийх подаде влизаща незабавно в сила оставка като председател на надзорния съвет и от всичките си постове във Фолксваген Груп. Госпожа Урсула Пийх (неговата съпруга – б.р.) също подаде оставка”, се казва в съобщението.

Председател временно ще е Бертолд Хюбер. Под негово ръководство ще се проведат срещата на надзорния борд на 4 май и годишното общо събрание на 5 май 2015 г.

Оставката на Пийх слага край на кризата в управлението на Фолксваген Груп, която бе резултат от сблъсъка между него и главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн. Ситуацията ескалира бързо, след като немското списание Дер Шпигел цитира 78-годишния председател да казва, че се разграничава от действията на Винтеркорн. Това се случи в момент, когато Фолксваген намалява разходите и въвежда промени в работата с цел увеличаване на доходите. Пийх, който е внук на Фердинанд Порше и заедно със семейство Порше държи 51% от даващите право на глас акции във Фолксваген, отрече информацията за това, че се опитва да пропъди CEO-то на компанията. Членовете на надзорния съвет обаче били раздразнени от машинациите на Пийх, вредящи на концерна в момента, когато се полагат усилия за възстановяване на позициите му на чужди пазари.

„Председателят собственоръчно тласна компанията във възможно най-големия водовъртеж. Наистина би трябвало да помисли какво означава това за него и позицията му”, цитира Ройтерс преди броени дни неназован член на борда.

Последва среща на изпълнителния комитет, на която по-нататъшното развитие на ситуацията бе решено с гласуване, изгубено от Пийх с 1:5 вота. Той се съгласи да подкрепи официално Винтеркорн. След това обаче се появи информация, че е помолил CEO-то на Порше Матиас Мюлер да заеме поста на главен изпълнителен директор на Фолксваген. Ден по-късно бе оповестена оставката на Пийх.

Председателят на Порше Аутомобил Волфганг Порше благодари в официално изявление на братовчед си „за неговите две десетилетия изключителна и много успешна работа за Фолксваген Груп. Дълбоко съжаляваме за развитието на събитията през последните няколко дни. Най-голямото ни задължение обаче е към Фолксваген Груп и 600 000 служители на компанията и то остава непроменено.”

Оттеглянето на Пийх се очакваше след загубата на доверие от страна на борда, но не и толкова скоро. Оставката му вероятно ще доведе до редица промени, част от които могат да са в спортната програма на автомобилния концерн. Понастоящем Фолксваген Груп участва в световния шампионат за състезания за издръжливост (WEC – World Endurance Championship) с Ауди и Порше, в световния рали шампионат с Фолксваген, в раликрос и Формула 3 (Фолксваген) и GT надпревари (Бентли Ламборгини). В концерна влизат автомобилните брандове Ауди, Бентли, Бугати, Ламборгини, Порше, СЕАТ, Шкода и Фолксваген. За влизане във Формула 1 се говори от доста време, но Пийх се бе зарекъл, че кракът му няма да стъпи в Гран при, докато спортът се ръководи от Бърни Екълстоун. 84-годишният управляващ търговските права на F1 каза по време на уикенда в Бахрейн, че би подал оставка, ако Ауди го поиска като условие, за да се присъедини към шампионата.

Ауди освен това привлече през миналата година бившия шеф на Ферари Стефано Доменикали, работилият в BMW и Уилямс Йорг Цандер и специалистът по симулации Габриеле Деликоли. Брандът с четирите ринга е най-често споменаван във връзка с F1, но се смята, че и други марки са провели проучвания за евентуално присъединяване към Гран при.