Начало Рали Премиера на състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1

Премиера на състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1

33
0

Индустриал Комерс и Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) официално представиха състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1на тържествена церемония. Колата е разработена специално за марковия шампионат Hyundai Racing Trophy.

 На събитието присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев,председателят на БФАС Радослав Козлеков, Анатоли Илиев – секретар на организационен комитет на инициативата София – Европейска столица на спорта 2018 г., Стефан Митов – национален директор продажби на „Индустриал Комерс“ – официален вносител на Hyundai за България, Георги Гвоздейков – проджект мениджър на Hyundai Racing Trophy. За да уважи събитието, от Италия пристигна и Иван Фереро, собственик на Atech-Racing Italy, които произведоха вътрешното оборудване на колата – седалки, волан, колани, както и екипите на пилотите.

Организаторите на шампионата представиха и първия екипаж, който ще участва в едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy – пилотът Григор Григоров и неговият навигатор Янаки Янакиев. Заедно с тях, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БФАС Радослав Козлеков и организаторите от Hyundai Стефан Митов и Георги Гвоздейков разкриха автомобила пред официални гости, представители на бизнеса, автомобилни и картинг състезатели и медии. Кандидат пилоти за Hyundai Racing Trophy са още Васил Жеков, Симеон Донов, Иво Георгиев, Станислав Владимиров, Иван Влъчков, Кольо Карастоянов, Симеон Симеонов, Георги Делчев и Дочо Цвятков.

– За мен е чест, че присъствам на това важно за българския автомобилизъм събитие. Бих искал да изразя подкрепата на Министерство на младежта и спорта към този проект, на който аз гледам като академия за млади таланти – заяви министър Красен Кралев. – Създаването на тази акадамия прави автомобилния спорт по-достъпен за младите пилоти. Пожелавам успех на състезателите в предстоящите стартове на Hyundai Racing Trophy и успешен старт на организаторите!

Председателят на БФАС Радослав Козлеков коментира, че шампионатът Hyundai Racing Trophy е от изключително значение за развитието на автомобилния спорт и помага на младите пилоти да усъвършенстват професионалните си умения. Той каза: Шампионатът е достъпен за всички, които желаят да изградят кариера в автомобилния спорт и пилотите ще работят усилено с треньора Николай Николов, подбран от БФАС. Очаква ни един страхотен сезон – много професионален, предизвикателен и градивен. Нека да си пожелаем успех!

Стефан Митов – национален директор продажби на Индустриал Комерс, заедно с проджект мениджъра на Hyundai Racing Trophy – Георги Гвоздейков представиха пред гостите проекта и техническите характеристики на състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1. Стефан Митов коментира: Основната цел на проекта е да развиваме автомобилния спорт, като професионално обучаваме младите пилоти и ги популяризираме, благодарение на атрактивния формат на шампионата Hyundai Racing Trophy и риалити програма за изпълнение на индивидуални мисии на състезателите.

Първият автомобил Hyundai i20 Coupe R1 е изцяло създаден в сервизния център на Hyundai в Стара Загора. Това е базата, в която състезателните коли ще бъдат изцяло обслужвани и сервизирани от Hyundai специалисти и ще се съхраняват преди и след всяко състезание на Hyundai Racing Trophy. Колата е професионално модифицирана на базата на напълно новия модел Hyundai i20 Coupe и е подготвена по специални методи за състезателен автомобил. Двигателят е бензинов 4-цилиндров 1.4 DOHC 16V двигател със 100 к.с. По правила на БФАС, автомобилът разполага със стандартна 6-степенна синхронизирана механична трансмисия с кратък превод.