Начало Рали По принцип не съм емоционален, но победата е изумителна, сподели Лапи

По принцип не съм емоционален, но победата е изумителна, сподели Лапи

74
0
Skoda Fabia

Есапека Лапи спечели първа победа в световния рали шампионат, при това в домашната си надпревара във Финландия. Тойота празнува двоен подиум благодарение третото място на Юхо Ханинен. Екипът взе 18 победи в 25 отсечки – 13 двойни, а в една пилотите на тима заеха първите три позиции. Единственото разочарование бе техническият проблем в събота, който извади Яри-Мати Латвала от битката за победата. Той все пак се върна на трасето за последния ден и взе 2 бонус точки за четвъртото си място в пауърстейджа.

„По принцип не съм емоционален човек, но това е изумително“, призна Лапи след финала. „Какво рали. Не съм си и представял, че ще постигнем подобен резултат – всичко това е една огромна изненада. Трябва да благодаря на отбора си, защото те създадоха страхотна кола за много кратък период от време.“

Шефът на тима Томи Макинен заяви, че ралито бе почти перфектно – всичко премина страхотно за хората му с изключение проблема на Латвала.

„Екипът ни вложи всичко от себе си, за да постигнем напредък в това състезание. Дадохме на пилотите си бърза кола и те свършиха великолепна работа. Поздравления в частност за Есапека и Юхо. Все още помня първата си победа във Финландия и имах силното чувство, че Есапека може да постигне същия успех 23 години след мен“, каза още Макинен.

Латвала призна, че изпитва известно разочарование, но поздрави отбора за цялостния резултат.

Ханинен пък добави, че целият уикенд бе невероятен за него и той е много щастлив от първия си WRC подиум.

„Опитах се, разбира се, да взема второто място, но допуснахме някои грешки. Но благодаря на всички, направили това постижение възможно“, каза още той.