Начало Рали Петерхансел: Мотористът изскочи иззад един храст, опита да спре, но падна и...

Петерхансел: Мотористът изскочи иззад един храст, опита да спре, но падна и се озова под колата

44
0

Екипажът на Пежо Стефан Петерхансел/Жан-Пол Котре претърпя катастрофа по време на десети етап от рали Дакар. Техният автомобил се удари с мотоциклетист, движещ се в обратна посока в тесен участък от дистанцията.

Победителите от 2016 г. спряха да помогнат на Симон Марчич и изчакаха пристигането на медицинския хеликоптер, което се случи около четвърт час след инцидента. След финала съотборникът на Петерхансел Себастиен Льоб бе обявен за победител. Стюардите на ралито обаче коригираха времето на Стефан и в крайна сметка той взе победата в отсечката. Това го изведе начело в генералното класиране при автомобилите с аванс от 5:50 мин пред Льоб. Марчич пък е със счупен крак след катастрофата.

„Мотоциклетист пред мен тръгна назад, видя ме и натисна спирачките, но се блъснахме”, разказа Петерхансел. „Кракът му бе счупен, но още бе в съзнание. Останахме с него, докато дойде медицинският хеликоптер. Впоследствие ни бе трудно да установим добро темпо.”

„Основното, което ме интересува, е да разбера как е мотоциклетистът.”

„Денят определено бе труден. Навигацията бе крайно сложна и всички се губеха постоянно в лабиринта от пресъхнали бродове. В един момент това се случи и с нас, както и с този моторист. Попаднахме на него, докато той се опитваше да се върне. Просто се появи иззад един храст. Моментално скочих на спирачките. Той стори същото, но при това действие падна и се озова под колата.”

„Слязохме от автомобил, видяхме, че е още в съзнание, като още в първия момент изглеждаше, че кракът му е счупен. След като потеглихме наново, трудно се съсредоточавахме. За щастие не загубихме толкова много време, колкото някои съперници и отсечката някак се получи добра. Времето, през което останахме с мотоциклетиста, ни бе приспаднато след финала и в крайна сметка победихме в дистанцията. Сега отново сме начело, което е чудесно при оставащи само два дни до финала.”