Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първата тренировка в Баку се провали заради проблеми с трасето

Първата тренировка в Баку се провали заради проблеми с трасето

3101
0
Гран при на Азербайджан
снимка: Пирели

Първата тренировка за Гран при на Азербайджан се провали заради сериозни проблеми по трасето в Баку. Тя бе спряна едва 13 минути след началото и повече не бе подновена, след като се оказа, че една от шахтите на обратната права не е добре закрепена.

През нея мина Джордж Ръсел с Уилямс, а тя изхвърча нагоре и повреди сериозно колата му. Наложи се шахтата да бъде закрепена, а всички други около 300 по пистата да бъдат проверени. Последва и инцидент с крана, който трябваше да докара колата на Ръсел до бокса. Той се удари в рекламните пана на входа на пита.

За 13-те минути каране пилотите не можаха да свършат много работа. Ромен Грожан и Ландо Норис първи излязоха на трасето в Баку, което беше доста прашно. Температурата на въздуха беше 17 градуса, а на трасето 40. Във Ферари използваха аеробоя, за да изпробват новите елементи по колата си. Същото направиха и от Макларън.

С гумите медиум Шарл Льоклер стана първият пилот, който записа бърза обиколка. Той бе последван от Фетел също със средните по твърдост гуми.

13 минути след началото на сесията пилотът на Уилямс Джордж Ръсел мина през шахта на обратната права, която се откачи и разруши колата му в долната й част и пода.

Наложи се оправяне на шахтата и проверка на всички останали.

Кранът, който трябваше да прибере колата на Ръсел, пък не прецени добре височината на рекламните пана на входа на бокса и се удари в тях. От удара горната част на крана се счупи и от него започна да тече хидравлична течност.

С оглед на всички тези проблеми състезателният контрол обяви, че сесията няма да бъде подновена. Втората по програма трябва да започне от 16 часа българско време.