Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доминация на Верстапен в първия ден от предсезонните тестове на Сахир

Доминация на Верстапен в първия ден от предсезонните тестове на Сахир

5165
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Пирели

Макс Верстапен беше най-бърз в първия ден предсезонни тестове на Сахир. Пилотът на Ред Бул отново показа отлична скорост и записа време за 1:31.344 мин. Втори на повече от секунда финишира Ландо Норис с Макларън. Трето време даде Карлос Сайнц от Ферари.

Времето преди началото на втората половина от ден №1 изпитания в Сахир отново беше сухо и горещо. Температурата на въздуха беше 24 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 37. Тези стойности ще започнат да падат след залязването на слънцето над пистата в Бахрейн.

Сайнц пръв излезе на пистата след началото на втората половина от днешния ден тестове в Сахир. Испанецът също използваше допълнителни компоненти в задната част на своя болид. Освен испанеца, на трасето бяха още Верстапен и Окон. Трикратният световен шампион даде най-добро време в сутрешната тестова сесия.

На трасето се появиха още Нико Хюлкенберг, Пиер Гасли и Джордж Ръсел. Британецът ще кара през целия първи тестови ден, подобно на Верстапен. Ръсел прекара немалко време в бокса по време на сутрешната сесия. Сайнц допусна лека грешка. Испанецът първоначално се отправи към бокса, след което се върна на трасето. Не се очаква Сайнц да получи наказание заради тази своя маневра.

Верстапен остана начело след първите 60 мин. от следобедната сесия в Сахир. Зад него бяха Льоклер и Алонсо. Времената на тримата бяха записани в първата сесия. Сайнц даде четвърто време и се нареди между Алонсо и Пиастри. Същевременно останалите пилоти също излязоха на пистата в Сахир

Времето на Верстапен продължаваше да бъде неподобрено. Сайнц се изкачи до второто място, а Норис- до третото. Четвърти бе Льоклер, следван от Алонсо, Пиастри, Жу, Ръсел, Цунода и Строл.

Норис поведе в класирането близо два часа преди края на първи ден тестове в Сахир. Пилотът на Макларън записа време за 1:31.622 мин. Малко след това Верстапен отговори на предизвикателството на своя съперник. Трикратният световен шампион записа обиколка за 1:31.622 мин. и отново напомни защо доминира през последните две кампании. Подобно на повечето от колегите си, Макс записваше времената си най-вече с гуми С3. Същевременно слънцето над пистата в Бахрейн започна да залязва.

Логан Сарджънт стана първият пилот, който се завъртя през 2024 г. Американецът изпусна своя болид в участъка между завои 9 и 10. За щастие, той не се удари в бариерите. В същото време Верстапен водеше в класирането пред Норис, Сайнц, Рикиардо и Льоклер.

В следващия час над трасето светнаха многобройните лампи. Верстапен продължи да води в класирането, следван от Норис, Сайнц, Рикиардо и Строл. Трикратният световен шампион си спретна една битка с Ръсел.

Около половин час преди края на днешния тестов ден Верстапен подобри още веднъж постижението си и записа 1:31.344 мин. Нидерландецът се чувстваше много комфортно зад волана на RB20 и не изпитваше особени затруднения. Същевременно парчета карбон от колата на Строл паднаха на старт-финалната права.

Верстапен в крайна сметка финишира на първа позиция в откриващия ден от предсезонните тестове в Сахир. Трикратният световен шампион показа невероятна скорост и не изпитваше никакви затруднения зад волана на Ред Бул RB20. Втори и трети на повече от секунда финишираха Ландо Норис и Карлос Сайнц.

Четвъртото място зае Даниел Рикиардо. Пети и шести останаха Пиер Гасли и Ланс Строл. Място в челната десетка намериха още Шарл Льоклер, Фернандо Алонсо, Оскар Пиастри и Гуаню Жу.