Начало Moto News Първо състезание с асиметрични задни гуми в MotoGP за този сезон

Първо състезание с асиметрични задни гуми в MotoGP за този сезон

106
0

Предстоящата този уикенд Гран при на Франция ще бъде първото състезание през този сезон, в което пилотите в MotoGP ще карат с асиметрични задни гуми.

Това се случва по молба на самите състезатели, които смятат този модел за изключително подходящ на Льо Ман. Само по-твърдата от предлаганите този уикенд гуми обаче ще бъде асиметрична и ще предлага Медиум смес в дясната си част и Софт в лявата, тъй като на Льо Ман десните завои са 9, докато левите – само 4.

„Льо Ман е хлъзгава и плавна писта, а ние ще се състезаваме там по време, когато температурите са ниски, затова са ни необходими по-меки гуми, които да генерират добро сцепление.

Пистата има асиметрична конфигурация, която използва десните страни на гумите много повече от левите, особено на изхода на завой номер 9, затова Льо Ман ще е първото трасе, на което ще занесем асиметрични задни гуми тази година, но само под формата на модела Медиум. Софт-версията ще си бъде еднаква и от двете страни, точно както на Херес.

Времето винаги е било много нестабилно на Льо Ман, което естествено има огромно значение за настройките на мотоциклета и избора на гуми. Но смесите ни за мокър асфалт са си абсолютно същите, като миналата година и отново смятаме да занесем Софт версията им във Франция, така че поне в това отношение производителите ще имат готови настройки за такава ситуация“, обясни мениджърът, отговорен за развитието при Бриджстоун – Тору Убуката.