Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес с нов състезателен инженер от Зандвоорт, титулярът в отпуск по бащинство

Перес с нов състезателен инженер от Зандвоорт, титулярът в отпуск по бащинство

1574
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес ще е с нов състезателен инженер от този уикенд, когато ще се проведе Гран при на Нидерландия. Това обаче не е част от усилията на Ред Бул да помогне на мексиканския пилот да се справи с проблемите си. Титулярът на позицията Хю Бърд излиза в отпуск по бащинство.

Новият рейс инженер на Перес ще е Ричард Ууд. Той е пърформанс инженер и работи в Ред Бул от 11 години

Неговата позиция ще заеме друг специалист – Ричард Кук. През миналия сезон той е бил в екипа на Макс Верстапен като пърформанс инженер. Хю Бърд ще е в Нидерландия в края на седмицата, за да проследи първия състезателен уикенд след промяната.

Отсъствието на Бърд няма да е твърде продължително. Ууд и Кук ще са на тези позиции поне до Гран при на Сингапур. Възможно е периодът, в който титулярът ще отсъства да бъде малко удължен.

Бъдещето на Серхио Перес в Ред Бул бе поставено под съмнение в седмиците преди лятната ваканция на Формула 1, въпреки че в началото на юни подписа нов договор с екипа от Милтън Кийнс. В крайна сметка от отбора решиха да опитат да помогнат на Перес да си върне формата от началото на състезателната година. Заговори се дори за връщане към по-стара конфигурация на RB20. Ситуацията с рейс инженера обаче не е част от планираните в помощ на Перес промени.

Серхио Перес ще е в болид на Ред Бул Рейсинг и след лятната ваканция, защото идват надпревари на писти, на които той се представи добре миналата година. Разчитаме на стабилността“, заяви Хелмут Марко.

„Перес не трябва да става по-бърз, а по-постоянен. А и като се имат предвид алтернативите, той остава най-доброто решение за нас“, добави 81-годишният съветник на Ред Бул в F1

По-рано тази година пък бе обсъждано отпуските по майчинство/бащинство, както и разходите за забавления на отборите (като организирани от екипите коледни партита например) да влязат в бюджетните ограничения. Лимитът на годишните харчове ще се увеличи и за 2026 г. ще е от порядъка на $215-$220 млн. Някои от отборите обаче се противопоставиха на идеята горните пера да влязат в границите на бюджета. През май бе прието, че те ще останат извън определения за сезон лимит.