Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес все пак взима точки, двойно класиране в топ 10 за Рено

Перес все пак взима точки, двойно класиране в топ 10 за Рено

985
0
Даниел Рикиардо, Серхио Перес
Даниел Рикиардо и Серхио Перес; снимка: Рейсинг Пойнт

Серхио Перес все пак ще вземе точки от Гран при на Япония, след като рейс контролът обяви за крайни резултатите от предпоследната обиколка на състезанието. Заради проблем в използваната от ФИА измервателна система финалът на надпреварата е бил даден в края на 52-ра, а не 53-та обиколка

Най-сериозното последствие от случилото се е, че Перес е класиран на девето място

Той опита да вземе осмата позиция от Пиер Гасли в последния тур, двамата се удариха и пилотът на Рейсинг Пойнт се оказа в предпазната стена. Връщането на Перес в точките пък избута извън топ 10 съотборника му Ланс Строл.

От ФИА ще разследват проблема, тъй като в момента не са наясно какво точно е станало.

„В края на състезанието имаше объркване. Когато Гасли ме удари, надпреварата всъщност бе приключила. Аз бях със свежи гуми и много по-бърз. Вече бях излязъл пред него, оставих достатъчно място, нямаше нужда да се удряме. Жалко, че приключихме състезанието с потрошена кола, но поне взехме точки“, коментира Перес.

Строл отбеляза, че е имал проблеми с гумите в последните обиколки.

Тимът на Рено пък изкара изключително труден уикенд на пистата Сузука

Отборът имаше доста новости по автомобилите си, но темпото в свободните тренировки и квалификацията не бе достатъчно силно. Даниел Рикиардо не продължи след Q1. В болида на Нико Хюлкенберг имаше проблем с хидравликата, който се оказа и особено сложен за отстраняване.

На старта и в рамките на първата обиколка обаче немският състезател на Рено спечели пет позиции. Съекипникът му също се бори упорито, а с помощта на стратегия с едно спиране в бокса и двамата стигнаха до точките.

„Радвам се, че и двамата с Даниел сме в топ 10. Натискахме наистина здраво и изглежда всичко най-после се напасна“, каза Хюлкенберг.

„Беше страхотно наваксване след квалификацията сутринта, когато просто не вървяхме като хората. Стартирах чудесно, изпреварих няколко коли в първи завой и след това продължих да се боря. През целия втори стинт бях в трафик. Накрая, когато гумите на всички се износиха, стана особено напрегнато.“

Рикиардо бе категоричен, че отборът заслужи двойното класиране в точките.

„Напоследък имахме серия недобри представяния, така че седмото място е отлично постижение. В квалификацията се появи проблем със задната част на колата, който момчета оправиха. Темпото ни в състезанието бе добро. Стартът с медиум бе в наша полза, имаше и страхотни битки. Стратегията ни също бе на ниво“, допълни австралиецът.