Начало Рали Петер Солберг няма да участва в световния рали шампионат догодина

Петер Солберг няма да участва в световния рали шампионат догодина

65
0
Петер Солберг

Петер Солберг обяви, че се оттегля от световния рали шампионат, след като не успя да си намери място в отбор за 2013 г. Последната му възможност бе М-Спорт, от където вчера обявиха, че взимат Юхо Ханинен. Норвежецът заяви преди няколко седмици, че няма да финансира сам свой екип, както правеше допреди да отиде във Форд за 2012 г.

Световният шампион за 2003 г- във WRC, който през ноември навърши 38 години, заяви, че вече няма шанс да кара през 2013 г. в първенството.

Невероятно благодарен и щастлив съм за изживяното през 15-те ми години във WRC. Сегашният момент е наистина тъжен. Щеше да е прекрасно да продължа още няколко сезона, но осъзнавам, че за мен няма да има WRC програма догодина. Казвал съм, че бих карал и безплатно, но в настоящия момент няма да плащам за място. Не казвам, че никога повече няма да ме видите във WRC автомобил, но засега мисля, че това е най-добрата опция – обясни Солберг. – Знам, че съм достатъчно добър, за да се боря на върха още много години, но напълно разбирам трудната финансова ситуация за М-Спорт по отношение на сезон 2013 г. Желая на тима всичко най-хубаво.

Петер има 13 победи (в 175 ралита) в кариерата си, започнала през 1998 г. Той е един от най-популярните и обичани пилоти в шампионата.

Спортът ми даде толкова много и искам специално да благодаря на всичките си фенове, които ме подкрепяха и в добро, и в лошо, накараха ме да осъзная какво правя и бяха голяма част от причината, поради която се състезавах. Наистина се надявам всички да ме разбирате и се надявам да продължите да ме подкрепяте в следващите ми начинания. Обещавам ви нещо наистина добро. Екипът ми и аз работим упорито дори в момента, когато четете тези думи и нямаме търпение да оповестим плановете си – заяви още Солберг.