Начало Рали Петер Солберг ще се състезава в раликроса през 2013 г.

Петер Солберг ще се състезава в раликроса през 2013 г.

32
0
Петер Солберг

Световният шампион във WRC за 2003 г. Петер Солберг обяви, че ще се състезава в раликроса през 2013 г. Норвежецът се оттегли от първенството на планетата, след като остана без място в някой от екипите. Той бе категоричен, че колкото и да му се кара във WRC, няма да издържа самостоятелно отбор, както правеше няколко години поред преди да отиде във Форд за сезон 2012 г.

Все едно се връщам към корените си! – сподели Солберг. – Кариерата ми в автомобилния спорт започна с раликрос. Спечелих сребърни медали в дисциплината и в катеренето в Норвегия през 1994 г., през следващите две години взех златото. През 1996-а всъщност обмислях дали да не карам в европейския раликрос шампионат като дългосрочно бъдеще. В крайна сметка тръгнах в посока на ралитата. Посветих им 15 години от живота си преди да сложа край през декември миналата година. Бяха част от най-хубавите ми години – допълни той.

Пилотът обясни, че е получил множество оферти да кара в различни шампионати, откакто обяви официално оттеглянето си от WRC. Предпочел е възможностите на раликрос сериите, тъй като смята дисциплината за една от най-прогесивните и интересни в автомобилния спорт.

Там мога да съм себе си. Ще работя със спонсорите си, ще съм много близо до феновете, ще съм със собствен екип от квалифицирани хора и сам ще съм си началник – продължи Петер. – Комбинацията е страхотна. Дисциплината е достъпна, много атрактивна и е лесно да се следи. Наистина е страхотно шоу! Страшно много искам да стана шампион поне още веднъж в кариерата си!

Избраните от Солберг серии са европейските (които сега се наричат RX и се състоят от 10 кръга на Стария континент) и Global RallyCross Series в Америка (също с 10 надпревари – в САЩ, Бразилия, Испания, Германия). В момента той подготвя автомобил Ситроен DS3 RallyCross, който няма да е готов поне още месец.Подробности за отбора ще бъдат обявени на по-късен етап.