Начало Дакар Петерхансел с първа етапна победа в тазгодишния Дакар

Петерхансел с първа етапна победа в тазгодишния Дакар

727
0
Стефан Петерхансел
Стефан Петерхансел; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Стефан Петерхансел записа първа етапна победа в тазгодишното издание на рали Дакар. Френският пилот с Мини бе най-бърз в 4-ата отсечка между Неом и Ал-Ула с дължина 453 км, въпреки че за кратко се изгуби по трасето.

Рекордьорът по победи в Дакар финишира с 2:26 мин. пред миналогодишния победител Насър Ал Атия с Тойота. Така Петерхансел стана 4-ият различен победител от 4 отсечки.

Трети стана Карлос Сайнц-старши с Мини на 7:18 мин. Лидер във временното класиране продължава да е Сайнц с 3:03 мин пред Ал-Атия. Тази разлика идва основно от наказанието на катареца от 3 мин за задържане именно на Сайнц.

Трети вече е Петерхансел на 11:42 мин от водача. Следват Ал Ражи с Тойота и Орландо Теранова с Мини. Двукратният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо днес остана 13-и, след като загуби 26 минути.

Сам Съндърланд
Сам Съндърланд

При моторите първи бе класиран Хосе Игнасио Корнехо с Хонда.

Той завърши 2-и в етапа на 11 сек зад Сам Съндърланд с КТМ. Последният обаче получи наказание от 5 минути след финала за неспазване на ограниченията на скоростта в свързващите зони. Това го прати едва на 8-о място.

Така втори и трети се наредиха Кевин Бенавидес с Хонда и Рос Бранч с КТМ. За Ксавие де Солтре ралито приключи. Той трябваше да стиска зъби след вчерашната катастрофа, след която му бе зашита китката. Пилотът на Ямаха обаче започна да губи много време и в крайна сметка се отказа.

Хоан Бареда Борт пък имаше проблеми с мотоциклета си Хонда и губеше време. Той падна, получи повреда по мотора си и имаше болка в ребрата. Той завърши етапа едва 23-и. В генералното класиране води Рики Брабек с Хонда, следван на 2 минути и половина от Бенавидес и на 8:31 мин от Корнехо.

Тройна победа при камионите записа Камаз. Първи стана Антон Шибалов, следван от Андрей Каргинов и Дмитри Сотников. По този начин Каргинов поведе в общото класиране, като изпревари Сиархей Виазович с Маз с 10 мин. Последният остана 5-и в етапа.