Начало Дакар Петерхансел спечели 6-ия етап на Дакар, доближи лидерите

Петерхансел спечели 6-ия етап на Дакар, доближи лидерите

939
0
Стефан Петерхансел
Стефан Петерхансел; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Стефан Петерхансел с Мини спечели 6-ия етап на рали Дакар при автомобилите. Рекордьорът по победи в прочутата пустинна надпревара измина дистанцията от 477 км от Хаил до Рияд за 4.27:17 часа, която бе предимно с пясъчни дюни.

Така той намали преднината на първите двама в генералното класиране Карлос Сайнц-старши с Мини и Насър Ал-Атия с Тойота. Двамата завършиха съответно втори и трети в етапа, като изостанаха на 1:35 и 3:22 мин. от Петерхансел. В общото класиране французинът е на 16:18 мин зад Сайнц, а катарецът е на 7:46 мин от лидера.

Добър етап направи 2-кратният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. Той завърши 6-и, като изпревари именити пилоти като Жиниел де Вилиерс и Орландо Теранова. В общото подреждане Алонсо обаче е едва 16-и, след като загуби над 2 часа във втория етап.

При моторите Рики Брабек от екипа на Monster Energy Honda увеличи преднината си във временното класиране.

Той спечели втори етап в тазгодишния Дакар. На 1:34 мин. след него завърши съотборникът му Хоан Бареда Борт. Трети в етапа стана Матиас Валкнер с КТМ на 2:45.

Тоби Прайс с КТМ
Тоби Прайс с КТМ; снимка: Ред Бул Контент Пуул

В общото класиране Брабек има сериозна преднина от 20:56 мин. пред Пабло Кинтанила с Хускварна. Чилиецът завърши днешния пробег 4-и – на 4:55 мин. след Брабек и излезе на втора позиция. Трети във временното класиране е Тоби Прайс с КТМ – на 25:39 мин. Той спря за около 8 минути в края на етапа.

Друг от претендентите Кевин Бенавидес също имаше проблеми. Той бе само на 25 сек. след Брабек в хода на етапа, но спря на 44 км от финала с повреда в двигателя. Бенавидес остана да чака някой да го изтегли до финала.

Симон Витс с Ямаха спечели етапа при ATV-ата. Той финишира на 6:27 минути пред Игнасио Касале (Ямаха). Последният е убедителен водач във временното класиране с 35:12 мин. пред излезлия на 2-а позиция Витс. Трети в днешния етап стана Александър Жиру. В общото класиране обаче третата позиция продължава да отстоява Рафал Соник.

При камионите лидерът в генералното класиране Андрей Каргинов с Камаз спечели етапа. Така той дръпна пред съотборника си Антон Шибалов с 19:14 мин., като последният завърши отсечката 2-и. Трети за деня и в общото подреждане е Сиархей Виазович с Маз.

Андрей Каргинов
Андрей Каргинов с Камаз; снимка: Ред Бул Контент Пуул