Начало Рали Петерхансел спечели 7-ия етап на Дакар след оспорвана битка с Льоб

Петерхансел спечели 7-ия етап на Дакар след оспорвана битка с Льоб

25
0

Стефан Петерхансел (Фр) с Пежо спечели 7-ия етап на рали Дакар от Ла Пас до Ююни при автомобилите след оспорвана битка със своя сънародник и съотборник Себастиен Льоб. След 161 състезателни километра двамата бяха разделени само от 48 секунди. След по-голямата част от отсечката Петерхансел бе взел аванс от над 1 минута, но към края WRC легендата Льоб успя да намали изоставането си.

В генералното класиране подреждането на първите двама е същото, като 12-кратният победител в Дакар води пред Льоб с 1:57 мин. На трета позиция вече е Нани Рома с Тойота (+11:07 мин). Испанецът завърши 5-и в етапа, на 5:32 мин от Петерхансел, и по този начин изпревари в общото подреждане Сирил Депре с Пежо (+14.01 мин), финиширал 7-и в отсечката. На 5-а позиция е Мико Хирвонен с Мини, който е на 47:24 мин зад водача.

При моторите най-бърз в етапа бе Рики Брабек с Хонда, следван на 1:44 мин от съекипника си Паоло Гонсалвеш. Така той се превърна в 6-ият различен победител в категорията от 6 реално проведени етапа. На трето място завърши лидерът в генералното класиране Сам Съндърланд с КТМ, който по този начин увеличи преднината си спрямо втория Пабло Кинтанила с Хускварна на 17:45 мин. Чилиецът завърши едва 9-и в етапа. Зад Кинтанила, на 22:16 мин от водача, трети е Адриан ван Беверен с Ямаха. 4-и в отсечката се класира един от фаворитите за победата Хоан Бареда Борт с Хонда (+6:51 мин), но заради наказанието си от 1 час за нерегламентирано презареждане с гориво е 9-и в общото подреждане, на 1.14:47 ч от лидера.

В класа на ATV машините етапната победа бе за Сергей Карякин с Ямаха. Руснакът остави на 2:59 мин зад себе си Аксел Дютри с Ямаха и на 9:36 мин Игнасио Касале (Ямаха). Симон Витс с Ямаха завърши 5-и в пробега и по този начин загуби лидерството в общото класиране, където вече е 2-и, на 5:16 мин от Карякин. Дютри е 3-и само на 4 сек за Витс, а Касале е на 4-а позиция.

При камионите етапът спечели Дмитри Сотников с Камаз, като изпревари с 2:51 мин Тан ван Генугтен с Ивеко и с 3:37 мин Фредерико Вилагра с Ивеко. Лидерът в общото класиране Жерард де Рой остана 4-и в отсечката и така авансът му намаля на 2:11 мин пред Сотников, за когото това бе втори етапен успех в тазгодишния Дакар. Трети и 4-и са други двама пилоти на Камаз – Едуард Николаев (+5.57 мин) и Аират Мардеев (+20:12 мин).

В новата категория на UTV първи стана Равил Маганов с Поларис, пред Ли Донгшенг и Мао Руижин, и двамата с Поларис. В генералното класиране обаче води Леандро Торес с Поларис, който има аванс от 2 часа и половина пред Руижин.