Начало Рали Петерханзел с решителна крачка към нов триумф в Дакар (видео)

Петерханзел с решителна крачка към нов триумф в Дакар (видео)

37
0

Стефан Петерханзел направи решителна крачка към спечелването на тазгодишното издание на рали Дакар. Пилотът на Пежо спечели 10-ата отсечка от надпреварата с дължина 278 км от Белен до Ла Риоха, въпреки че допусна малка грешка и излезе от пътя. В същото време основните му конкуренти преживяха драми. Така 3 етапа преди края 11-кратният победител в прочутата пустинна надпревара има аванс от точно 1 час пред миналогодишния победител Насър Ал-Атия с Мини от тима на X-Raid. Трети е Жиниел де Вилиер с Тойота, който изостава на 1 час и 12 мин, а 4-и е Мико Хирвонен с Мини (+1.23:51 ч).

Преди етапа Петерхазнел имаше само 2:09 мин пред своя съотборник Карлос Сайнц с Пежо и 14:43 мин пред Ал-Атия. Сайнц (на втората снимка) обаче спря на 213-ия километър със счупен фланец между двигателя и скоростната кутия. Така той на практика отпадна от състезанието, след като трябваше да чака автомобил на асистенцията да го превози до края на отсечката. Ал-Атия от своя страна се преобърна по таван само 6 км след началото на отсечката, след като се удари в насип. Това му коства близо половин час. След това той отново спря на трасето на 180-ия километър. Така той загуби общо 52 мин. Другият пилот на Пежо Себастиен Льоб завърши 5-и в етапа и се придвижи на 9-о място в генералното класиране.

При моторите Стефан Швитко с КТМ бе най-бърз, като това беше първи негов етапен успех в тазгодишния Дакар, следван от Кевин Бенавидес с Хонда. Трети завърши лидерът в общото подреждане Тоби Прайс с КТМ (+5:47 мин), който кара внимателно без рискове и по този начин запази комфортен аванс от 23:12 мин пред Швитко в генералното класиране. Трети е Паоло Гончалвес с Хонда, на 34:15 мин. Последният завърши 4-и в етапа.

При ATV-ата братята Патронели този път останаха 2-и (Маркос) и 3-и (Алехандро), като по-бърз от тях беше Брайън Барагванат, и тримата с Ямаха. Битката между двамата братя за победата продължава с пълна сила, като Маркос води само с 1:32 мин. Третият Гонзалес Фериоли с Ямаха е на повече от 1 час и половина от водача, следван от Сергей Карякин с Ямаха и Барагванат. 

При камионите първа етапна победа за тазгодишния Дакар взе Паскал де Баар (Хол) с Рено. Второто място на Жерард де Рой с Ивеко обаче бе от изключително значение, тъй като холандецът увеличи аванс си на върха в общото класиране пред Аират Мардеев с Камаз на 1 час и 15 мин. Последният завърши 3-и в отсечката. Другият водещ пилот на Камаз – Едуард Николаев, който допреди етапа бе 2-и в генералното подреждане, загуби повече от 3 часа в пустинята и се срина на 9-а позиция.