Начало Рали Петерханзел спря серията на Льоб

Петерханзел спря серията на Льоб

30
0

11-кратният победител в рали Дакар Стефан Петерханзел спря серията на Себастиен Льоб от 2 поредни етапни победи в тазгодишното издание на надпреварата. Пилотът на Пежо беше най-бърз в 4-ата същинска отсечка от Хухуй с обиколка на местността и връщане обратно до стартовата позиция с дължина 429 км. Французинът измина разстоянието за 3.42:42 часа и изпревари с 11 сек съотборника си Карлос Сайнц. Доминацията на Пежо затвърди Льоб, който този път остана 3-и, но също с минимално изоставане – 27 сек.

Миналогодишният победител Насър Ал-Атия завърши 4-и, на почти 5 минути от водача. Топ 5 допълни многократният шампион при мотоциклетистите Сирил Депре с 4-ия заводски автомобил на Пежо 2008 DKR. В генералното класиране Льоб запази 4:48 мин аванс пред Петерханзел, а трети е Ал-Атия (+11:09 мин). Сайнц е 5-и, като пред него е Лерой Пултер с Тойота Хайлукс.

При мотоциклетистите Хоан Бареда Борт с Хонда (на втората снимка) отново беше най-бърз, но отново, както и в 3-ата отсечка, получи наказание. И този път то беше заради превишаване на скоростта в несъстезателен участък. Но явно този път скоростта е била доста по-висока от разрешената и испанецът получи не 1, а 5 минути добавяне към общото му време. Така той се смъкна на 4-о място в класирането за етапа.

Първи е Паоло Гончалвес с Хонда, следван на 2:35 мин от Рубен Фариа с Хускварна и на 2:37 мин от Кевин Бенавидес с Хонда. В общото подреждане води Гончалвес, следван на 2:17 мин от Бенавидес. Борт е 3-и (+3:03 мин), а петицата допълват Стефан Швитко с КТМ и Фариа. Словенецът водеше в класирането, но направи бавен етап и загуби лидерството.

При 4-колесните ATV -талегендата Маркос Патронели с Ямаха взе етапната победа, макар и с малка преднина пред перуанеца Алексис Ернандес (Ямаха) от 16 секунди и още 7 пред третия Игнасио Касале със същата машина. В генералното, начело е Касале, следван от Марсело Медейрос и братът на Маркос – Алехандро Патронели (4-и за деня), всички с Ямаха.

При камионите етапът се превърна в триумф за холандците. Спечели Жерард де Рой с Ивеко, следван от Питър Верслуис с МАН и досегашния лидер в генералното класиране Ханс Стейси също с МАН. Фаворитите от Камаз отново останаха по-назад, като Едуард Николаев завърши най-напред сред руските машини – 5-и. С второто си място Верслуис поведе в общото подреждане, като изпревари Стейси с 15 сек. Трети е Фредерико Вилагра с Ивеко, а 4-и Де Рой.