Начало Рали Пежо се връща в рали Дакар (видео)

Пежо се връща в рали Дакар (видео)

33
0

Пежо отново ще се състезава в рали Дакар. Френският производител ще участва в изданието на легендарната надпревара през 2015 г.

Слухове да връщане на Пежо има от няколко месеца, като първоначално те се появиха след изкачването на Пайкс Пийк от Себастиен Льоб. Деветкратният световен рали шампион счупи рекорда при първото си участие, като бе зад волана на специално създадения за събитието Пежо 208 Т16 Пайкс Пийк.

Пежо оповестиха, че отново ще се състезават в рали Дакар с кратко видео, без каквито и да било подробности за кола. Предполага се, че се работи по базирано на 208 бъги. Новината потвърдиха и Ред Бул, които ще подкрепят френския бранд.

От компанията съобщиха, че имат „звезден отбор от велики състезатели”. В състава му ще са двукратният рали шампион Карлос Сайнц и петкратния победител в Дакар Сирил Депре. Предполага се, че към тях ще се присъедини и рекордьорът по победи в маратонското рали Стефан Петерхансел.

Пежо доминираха в рали Дакар в края на 80-те години на ХХ век. Те взеха четири поредни победи с превърналия се в легенда модел 405 Т16.

Следващото издание на надпреварата ще е 37-мо, като ще се проведе от 4 до 17 януари 2015 г. То отново ще е в Южна Америка – за седми път. Ще има 13 етапа, а Перу отсъства от домакините по финансови причини. Тази година при автомобилите триумфира Нани Рома (Мини), Марк Кома (КТМ) взе победата при моторите, а при АТВ-тата и камионите успехът отиде съответно при Игнасио Касале (Ямаха) и Андрей Каргинов (Камаз).