Начало Рали Филип Кроазон ще е един от героите на рали Дакар

Филип Кроазон ще е един от героите на рали Дакар

54
0

39-ото издание на най-тежкото в света рали – Дакар още не е започнало, но още преди неговото начало на 2 януари е ясно, че е един от героите в него ще е Филип Кроазон. Французинът е роден през 1968 г., но на 5 март 1994 г. претърпява злощастен инцидент, като след токов удар тялото му е прогорено жестоко. Кроазон дълго време не помни кой е, а заради травмите лекарите са принудени да ампутират частично и двете му ръце и двата крака.

За мнозина подобно нещо означава физически край на живота, но Филип се оказва изключително борбен човек с много силно позитивно мислене. Постепенно започва да извършва различни физически дейности и през 2010 г. успява да преплува Ла Манша, и то за по-малко от 14 часа. Тази година Филип ще се впусне в ново предизвикателство и това е именно участието в Дакар, където ще мерси сили с още 490 участника.

Кроазон ще участва със свой екип с навигатор Седрик Дюпъл и ще управлява BMW X6 с две задвижващи колела. На тима са му трябвали цели 6 месеца за пригаждане на машината към нуждите на Кроазон. Той ще управлява колата с джойстик от дясната му старна, чрез който ще може да спира, ускорява и завива накъдето е нужно.

От лявата му страна има специално устройство, чрез което той ще може да сменя предавките, да включва и изключва фаровете, отваря и затваря прозорците или да изгаси колата. В случай на инцидент по средата на тялото му има бутон, чрез натискането на който се освобождават коланите и той може да излезе от автомобила до 25 секунди.

„Имам една цел и тя е да стигна до финала на състезанието в Буенос Айрес, казва Кроазон. – Един ден моя приятел Жулиен ми се обади и ми каза, че иска да се включим в тази авантюра понеже всичко е възможно. Започваме от нулата заедно и така напредваме. Ти си тук в това състезание, за да се учиш. Всяка сутрин като се събудя си казвам, че днес сме в Буенос Айрес. Ще го достигнем!