Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри: Можех да се справя още по-добре

Пиастри: Можех да се справя още по-добре

1130
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри завърши втори в квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Макларън показа отлична скорост на писта, на която няма никакъв предишен опит. Пиастри не бе напълно доволен от постижението си и дори заяви, че е можел да се справи по-добре.

Пиастри записва първото си участие в Япония. 22-годишният състезател не бе карал на пистата Сузука заради липсата на поддържащи серии по време на уикенда в F1. Макар да няма опит, той показа отлича скорост на уникалното трасе край Нагоя

Този уикенд Пиастри също използва новата версия на автомобила на Макларън. Отборът от Уокинг първо предостави подобренията на Ландо Норис в Сингапур. Сега Пиастри също разполага с тях и може да разкрие пълния си потенциал.

Австралиецът прескочи с лекота първите два сегмента от квалификацията. В началото на Q3 той записа доста силна обиколка, която го прати на второ място. После Пиастри опита да подобри резултата си, но допусна грешка в шикана преди старт-финалната права. За щастие, постижението му така и не бе подобрено от някой съперник. По този начин новобранецът ще потегли от втора стартова позиция в утрешната Гран при. В допълнение, той изпревари по-опитният си съотборник Ландо Норис.

„Първата ми обиколка беше доста солидна. Бях доволен от нея“, каза Пиастри. „Последният шикан. . . Можех да се справя още по-добре. Във втората обиколка първият сектор беше много добър, но във втория и третия не беше толкова добре. Вярвам, че можех да съм по-бърз“, добави пилотът на Макларън.

„Щастлив съм, че завършихме на второ място. Досега уикендът върви много добре за нас. Подобренията в колата също работят отлично.  Смятахме, че имаме приличен шанс тук. Сега обаче трябва да си свършим работата и в утрешното състезание. Самият аз съм щастлив от резултата си. Второ и трето място пък е един наистина добър резултат за Макларън“, каза още Пиастри.

Пилотът на Макларън също така се закани да атакува Верстапен в утрешния старт

„За първи път от известно време започвам от първа редица. Утре ще страхотно, защото има само един автомобил, който трябва да изпреваря, така че ще се опитам да го направя“, заключи Оскар Пиастри.

Другият пилот на Макларън Ландо Норис също имаше много солидно представяне в квалификацията на Сузука. Британецът даде трето време и застава точно зад Верстапен и Пиастри.

„Това беше много добър ден за нас като отбор – второ и трето в квалификацията. Страхотна работа на Оскар днес и както обикновено на Макс“, коментира Норис.

„В Q3 беше сложно- не е лесно да се събере всичко заедно на такава бърза писта. Най-малката грешка може да доведе до голяма разлика във времето за обиколка. Затова съм щастлив, че денят беше добър.“

Норис не вярва, че може да се бори за победата и да притесни Верстапен. Британецът обаче се надява той и Пиастри да заемат останалите места на подиума.

„Някои от най-невероятните истории на Макларън идват от Япония. Надяваме се на добър резултат утре и искаме да продължим тази традиция“, каза Норис. „Ще бъде трудно. Макс върши много добра работа, Ред Бул също върши много добра работа, така че ще направим всичко възможно да усложним живота им и да проведем добро състезание утре“, добави Ландо Норис.