Начало Избрани Пиастри няма намерение да се състезава в други шампионати през 2022

Пиастри няма намерение да се състезава в други шампионати през 2022

783
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Алпин

Оскар Пиастри заяви, че няма никакво намерение да се състезава в други шампионати през 2022. Тогава лидерът в F2 ще бъде в ролята на резервен и тестови пилот на Алпин. Австралиецът беше свързван с преминаване в тима на Алфа Ромео, но в крайна сметка Гуаню Жу зае мястото до Валтери Ботас. 

Пиастри призна, че би предпочел „да отиде веднага на състезателното място“, отколкото да прекара „една година настрани“. Тъй като Алпин реши да запази Алонсо и Окон за 2022, а и не разполагаше с клиентски тим, Оскар не успя да намери пилотско място в F1. Въпреки това той очаква да има няколко възможност да тества за екипа през следващата година и ако може да направи своя дебют в Гран при.

„Разбира се, аз съм състезател и искам да се състезавам. Не ме интересува дали съм пропуснал възможност да карам в някои друг отбор. Колкото и странно да звучи, предпочитам да не участвам в други автомобилни шампионати. Искам да бъда изцяло съсредоточен в ролята си на резервен пилот в Алпин. Целта ми е да стигна до стартовата решетка на F1 в близко бъдеще, отколкото да се състезавам някъде другаде. Това ще ме разсее твърде много“, сподели Пиастри.

Скоростта на австралийският пилот изненада абсолютно всички. Оскар е лидер в F2 след като дебютира през тази година. Преди това той е бил шампион във Формула Рено Еврокупа и F3.

„Изненадах себе си и много хора с това толкова добро представяне. Очакванията към мен в F3 бяха много големи. Съперниците ми бяха с повече опит от мен. Въпреки това бях напълно мотивиран да ги победя. F2 определено надмина очакванията ми. Определено очаквах да прекарам две години в шампионата. Всичко се случи по-добре от очакваното и съм много доволен от настоящата кампания“.

В момента Пиастри има преднина от 36 точки пред бъдещия пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу. В последните две надпревари австралиецът е фаворит за титлата и се надява да завърши 2021 като шампион.