Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри се надява да поведе в първия завой на утрешната надпревара

Пиастри се надява да поведе в първия завой на утрешната надпревара

2379
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Спас Генев

Оскар Пиастри финишира втори в квалификацията на пистата в Монте Карло. Пилотът на Макларън беше доволен от своя резултат и че се нарежда на първа редица. Сега целта на Пиастри е да поведе в първия завой и да контролира състезанието след това.

Пиастри не записа много силна обиколка по време на вчерашния ден. Австралиецът обаче караше с използвани меки гуми и така не записа реална обиколка с тези смеси. Затова се очакваше той да разкрие истинския си потенциал днес.

Пилотът на Макларън даде четвърто време в последната свободна тренировка и показа доста добро темпо. Няколко часа по-късно той беше още по-бърз и водеше борба за полпозишъна. Пиастри даде второ време в последния сегмент от квалификацията в Монако. Така той ще се нареди до местния любимец Шарл Льоклер

Изпреварванията в Монако са доста трудни. Затова Пиастри се надява да има добра стартова реакция и да изпревари Льоклер на подхода към завоя Сент Дево. После той се надява да контролира надпреварата и да се поздрави с първи успех в кариерата си.

„Добрият старт винаги помага. Ако успееш да излезеш начело, можеш много лесно да контролираш ситуацията“, каза Пиастри.

„Това вероятно е първата ми цел. Ако не, то стратегията може да ни помогне. Колкото и оптимистично да ми се иска, изпреварванията тук не са лесни. Ще се опитаме да дадем най-доброто от стартовото ни място. Това е шанс за един добър неделен ден“, добави пилотът на Макларън.

Пиастри предполага, че комбинирането на двете му обиколки в Q3 би му донесло полпозишън. Той беше доволен, че е дори близо до Льоклер след доминиращото представяне на монегаска по време на тренировките.

„Ако вземете втората половина на първата ми обиколка в Q3 и след това първата половина на втората, това щеше да е достатъчно [за полпозишън]“, обясни Пиастри.

„Имаше само няколко грешки в края. Искам да поздравя Шарл. Той беше невероятно бърз през целия уикенд. В определени моменти никой не мислеше, че ще се доближим до него.“

„Хубаво е да стартираме от първа редица. Струва ми се, че уикендът беше добър от гледна точка на натрупването на инерция. Също така, какви по-добри цветове от тези“, допълни Пиастри, визирайки специалната разцветка в чест на Аертон Сена, която Макларън ползва този уикенд.

Другият пилот на Макларън Ландо Норис се нареди четвърти на стартовата решетка в Монако. Британецът нямаше отговор на темпото на своя съотборник, както и на колегите си от Ферари. Норис може да мине едно място напред при евентуално наказание на Карлос Сайнц.