Начало Избрани Пиетро Фитипалди ще кара за Хаас в тестовете в Бахрейн

Пиетро Фитипалди ще кара за Хаас в тестовете в Бахрейн

1011
0
Пиетро Фитипалди
Пиетро Фитипалди, снимка Хаас

Пиетро Фитипалди ще кара втория болид на Хаас в Бахрейн. Това бе съобщено от собственика на американския тим Джийн Хаас. Въпреки това отборът все още обмисля други варианти за нов съотборник на Мик Шумахер. 

В края на миналата седмица Хаас прекрати договорите си с Уралкали и Мазепин вследствие нахлуването на Русия в Украйна. ФИА допусна участието на руски и беларуски пилоти в шампионатите си като неутрални състезатели. Мазепин изразил желание да изпълни условията от федерацията, но от Хаас предпочетоха да приключат отношенията си с него.

Уволнението на Мазепин означава, че сега екипът е изправен пред спешната задача да определи кой ще се нареди до Мик Шумахер за началото на сезон 2022 г. в F1, който ще започне по-късно този месец.

Фитипалди е официалният резервен пилот на Хаас oт сезон 2019 до момента. Бразилско-американският състезател замести Ромен Грожан в последните две състезания на сезон 2020. Французинът се контузи и получи изгаряния в огнената си катастрофа в тогавашното издание на Гран при на Бахрейн.

Въпреки това шефът на отбора Хаас заяви, че Фитипалди ще кара в теста в Бахрейн, но едва ли ще бъде титулярен пилот. Според него тимът търси състезател, който има повече опит в F1.

Друг водещ кандидат за мястото до Шумахер е Антонио Джовинаци. Италианецът напусна Алфа Ромео и се премести във Формула Е. Въпреки това той остава резервен пилот на Ферари. Хаас може да избере да се състезава с италианския състезател през част от сезона или да се споразумее за договор на пълен работен ден, ако той успее да се освободи от ангажиментите си във Формула Е.