Начало Избрани Пилот от програмата на Ред Бул ще тества автомобил на Макларън

Пилот от програмата на Ред Бул ще тества автомобил на Макларън

459
0
Джехан Дарувала
Джехан Дарувала, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пилотът от семейството на Ред Бул Джехан Дарувала ще тества болид от F1. Индиецът ще седне зад волана на миналогодишния болид на Макларън MCL35M. Тестът ще се проведе по-късно тази седмица на пистата Силвърстоун.

23-годишният състезател в момента заема трето място в шампионата на ФИА за Формула 2 с екипа на Према. Също така той е трикратен победител в подгряващата серия на F1, в която се състезава от 2020 г.

Дарувала се присъедини към програмата за млади пилоти на Ред Бул през 2019 г. Тази година той участва в третата си кампания във Формула 2, която се очаква да бъде последна за него в сериите. Ако не успее да си намери място в F1, индиецът най-вероятно ще си търси късмета в други шампионати.

Двудневният тест на Дарувала с Макларън ще се проведе като част от разпоредбата на ФИА за тестване на предишни автомобили (TPC). Тя позволява на отборите да тестват млади пилоти на борда на оборудване от 2021 г. Това е възможност, която стана възможна след тазгодишното преразглеждане на правилата в F1.

Изключително съм благодарен че получавам тази възможност“, каза Дарувала.

Тестовете във Формула 1 са изключително ограничени. Подобни възможности не се откриват лесно. Това ще бъде първият ми опит в автомобил от F1. Сигурен съм,  че ще бъде специален.“

Подкрепата, която получих от екипа на Ред Бул Джуниър, семейството и спонсорите ми, в съчетание с възможността, която ми предостави Макларън, ще ми позволи да се подготвя по-добре, за да постигна детската си мечта да се състезавам в F1.“

По-късно тази година Макларън ще предостави своя MCL35M на звездите от Индикар Пато ОУорд и Колтън Херта.  Двамата състезатели също са част от програмата си TPC.