Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите на Ферари най-бързи в третата тренировка на Спа

Пилотите на Ферари най-бързи в третата тренировка на Спа

54
0
Себастиан Фетел

Пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен постигнаха най-добри времена в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Белгия на Спа. Двамата показаха отлична скорост с гумите суперсофт, като Фетел изпревари финландеца само с 63 хилядни.

Много близо до тях обаче беше Хамилтън, който завърши сесията с 3-о време и бе с малко над 0.1 сек по-бавен. Валтери Ботас остана 4-и на 0.8 сек, но той не направи чиста бърза обиколка със супермеките гуми.

Далеч назад бяха състезателите на Ред Бул. Макс Верстапен изостана на 1.4 сек от Фетел, а Даниел Рикиардо беше дори на 1.8 сек, но с гумите софт. Най-добър от останалите беше Шарл Льоклер със Заубер.

Тренировката започна при слънчево, но хладно време с температури от около 13 градуса на въздуха. Алонсо първи записа бърза обиколка с гумите медиум, като използва и въздушната струя на своя съотборник Вандоорн на дългата права Кемъл. Щофел я подобрим с 39 хилядни, преди Фернандо да свали още 2 десети.

Райконен в първия си опит със суперсофт веднага поведе, като беше по-бърз от пилотите на Макларън с цели 3.5 сек. Фетел зае 2-ото място, но попадна в трафик в края на обиколката си и затова изоставането му бе 1.7 сек. В следващия си опит германецът се доближи на 0.444 сек. от Ледения.

 

 

С по-твърдите гуми софт Ботас бе на половин секунда от Кими, а Хамилтън само на 0.1 сек също със софт. Валтери подобри резултата си и се нареди 3-и пред Фетел. Изглежда колата на Мерцедес работеше по-добре именно с гумите софт. Това потвърди отново Ботас, който с тях се доближи на 0.067 сек. Рикиардо също правеше обиколки с меки гуми, но дефицитът му беше цели 1.8 сек.

 

 

С нов комплект суперсофт Райконен постигна 1:42.734 мин, като Фетел и Хамилтън със същите гуми бяха само на 0.033 и 0.064 сек зад него. Пилотите на Ферари направиха по още един опит, като и двамата подобриха времената си. Този път по-бърз с 63 хилядни бе Себастиан – 1:42.661 мин. Верстапен и Рикиардо отново бяха далеч от лидерите – на 1.8 сек.

 

 

10 минути преди края на сесията Вандоорн излетя от пистата на правата Кемъл, докато се опитваше да изпревари Ботас от външната страна. Изглежда пилотът на Мерцедес не го видя и затвори траекторията, след което белгиецът излезе в тревата и се удари в предпазните мантинели. Сесията беше спряна за 8 минути. Вандоорн и Алонсо завършиха на последните 2 места сесията – 20-и и 19-и.

В самия край тренировката беше отново подновена, но само част от пилотите имаха време да запишат по 1 бърза обиколка. От водещите това стори Верстапен, който обаче беше все така далеч от лидерите – на 1.4 сек. В суматохата на излизане от бокса се завъртя Пиер Гасли, но пилотът на Торо Росо все пак се опази от удар.