Начало Рали Пилотите на М-Спорт ще се борят за позиции в топ 5 в...

Пилотите на М-Спорт ще се борят за позиции в топ 5 в рали Испания

27
0
М-Спорт

6 Форд Фиеста – пет RS WRC и една R5 – ще водят битка в предстоящото рали Испания като част от екипите на М-Спорт. Хейдън Падън ще се присъедини към Мадс Остберг, Евгени Новиков, Насър Ал-Атия и Тиери Нювил, докато Елфин Еванс ще е зад волана на най-новия състезателен автомобил на компанията.

Остберг бе четвърти в Испания миналата година и ще гони класиране в топ 5 тази година:

Увереността ни на асфалт определено се покачва. Карането ни се подобри значително във Франция и нещата вървяха чудесно, докато не се сблъскахме с проблеми през последния ден. Надявам се да продължим в същия дух. Освен това имам нови, „спортни” очила. Във Франция за първи път карах с очила и ми отне малко време да свикна. Използвах ги в тестовете преди Испания и всичко върви добре.

Внимателен подход във Франция доведе до пета позиция за Новиков. Той обясни, че в Австралия се е концентрирал единствено върху това да завърши, след това малко е вдигнал скоростта и ще гони в предстоящата надпревара поне топ 5.

Ал-Атия взе съвсем скоро деветата си титла в близкоизточния рали шампионат и е готов за следващото предизвикателство. Той е участвал само веднъж в Испания досега.

Рали Кипър е със смесена настилка като тази в Испания и се надявам, че това ще ни помогне да изградим силен ритъм. Знаем, че колата е конкурентоспособна на всякакви повърхности – допълни катарецът.

Най-добре представящият се пилот на М-Спорт този сезон – Тиери Нювил – има добър опит от миналогодишното си участие в надпреварата и също е уверен в силата на автомобила.

За пилота най-трудното нещо е да направи бързото превключване от асфалт към чакъл. Трябва да си уверен в управлението си и да имаш силен ритъм. Ако не си достатъчно бърз в неделя, лесно можеш да загубиш 10-15 секунди, което води до сериозни разлики. Целта ни ще е да задържим втората позиция в шампионата – каза белгиецът.

Падън ще дебютира в надпревара с WRC автомобил и е убеден, че състезанието ще е вълнуващо за него. Той смята, че предишните му участия в Испания ще му помогнат.

По принцип разликата в настилката е сериозно предизвикателство. Аз например преминавам от спиране с десния крак към такова с левия само в рамките на няколко часа. Това рали обаче ще ни даде шанс да покажем какво можем и на двете повърхности – допълни Хейдън.

Елфин Еванс пък се надява да бие поне веднъж тази година Роберт Кубица.