Начало MotoGP News Пилотите от MotoGP ще се срещнат със стюардите на ФИМ

Пилотите от MotoGP ще се срещнат със стюардите на ФИМ

194
0
MotoGP 2023
снимка, Мишлен

Пилотите от MotoGP ще се срещнат със стюардите на ФИМ. Това ще се случи по време на уикенда за Голямата награда на Франция. Целта на тази среща е да се разяснят всички спорни моменти от началото на сезона в кралския клас и да стане ясно каква е причината за непоследователните действия на комисарите при определяне на наказания.

Сезон 2023 в MotoGP беше съпътстван от редица спорове със стюардите на ФИМ. Най-известната случка бе свързана с наказанието на Марк Маркес в Португалия. Тогава той удари Мигел Оливейра в началната фаза на надпреварата на пистата Портимао. В резултат на това двамата отпаднаха и получиха фрактури. Стюардите решиха Маркес да премине два пъти през дългата обиколка в следващата Гран при на Аржентина. Испанецът обаче пропусна следващите три старта заради операция на палеца на дясната ръка

Комисарите удължиха наказанието на Маркес и решиха той да го изтърпи когато се върне на пистата. От Хонда обаче обжалваха санкцията на 30-годишния състезател пред Апелативния съд на ФИМ. В крайна сметка стана ясно, че Маркес няма да изтърпява санкцията си от Портимао.

Малко след състезанието на Херес стана ясно, че главният стюард на ФИМ Фреди Спенсър ще се срещне с пилотите за първи път от няколко години насам. Това ще се случи по време на днешната среща на комисията по безопасност в Льо Ман, където ще обсъди случилото се досега през тази година.

Франческо Баная бе разочарован от действията на стюардите на ФИМ в Херес. Тогава той трябваше да върне една позиция заради агресивно изпреварване, което стюардите сметнаха за агресивно. Действащият световен шампион в MotoGP се надява, че на тази среща пилотите ще могат да получат по-добро разбиране за наказателните решения.

„Наистина се надявам, че ще имам възможност да разбера тяхната гледна точка и да споделя нашата гледна точка“, каза Баная.  „Това вече може да е добра стъпка, защото в този момент аз лично не разбирам тяхната гледна точка“, добави пилотът на Дукати.

Фабио Куартараро също пострада от непоследователните действия на стюардите на ФИМ. Състезателят на Ямаха получи наказание за дълга обиколка на Херес заради сблъсъка си с Мигел Оливейра в основния старт на Херес. Куaртaраро нe изпълни правилно първата си санкция и премина още един път през дългата обиколка.

Световният шампион в MotoGP за 2021 г. заяви следното: „Просто очаквам да си свършат работата.“

Йохан Зарко (Прамак Дукати) пък смята, че инцидентите не се оценяват еднакво. Французинът предлага да бъдат назначени нови стюарди, които да не се „притесняват от популярността“ на някои състезатели

„Ще видим. Знаем, че не сме съгласни с решенията, които те вземат през цялото време. Винаги казваме, че тези неща не изглеждат равнопоставено между всички състезатели“, каза Зарко. „Затова ще се опитаме да привлечем и други хора, които не могат да се притесняват от популярността на състезателите. Искаме наказанията да бъдат по-равностойни“, добави пилотът от MotoGP.

Маверик Винялес каза, че просто ще изслуша това, което ще кажат стюардите. Пилотът на Априлия вярва, че е трудно да се критикува този процес.

„Имам собствено мнение. Не бих искал да бъда на страната на стюардите. Смятам, че това е много сложна работа, особено защото едно действие може да се види по много различни начини.“

„Не знам. Ще остана тих и ще слушам. В края на краищата това е тяхната работа. Според мен единственото, което можем да поискаме, е да има равностойни наказания. Ще повторя: мисля, че това е много трудна работа. Не бих искал да го правя. Никога не съм го правил, така че не знам. Мисля, че за да разбереш тази работа, първо трябва да я свършиш“, заяви Винялес.