Начало Рали Пилотите от WRC харесват концепцията на квалификационната отсечка

Пилотите от WRC харесват концепцията на квалификационната отсечка

48
0
Яри-Мати Латвала

Нова страница в историята на световния рали шампионат бе написана днес, след като познатият шейкдаун не се състоя в Швеция. Вместо него пилотите направиха свободна тренировка и квалификационна сесия – общо три преминавания на една отсечка, последното от които бе засечено. Довечера те ще избират позицията си на стартиране спрямо класирането от етапа.

Моментът определено е исторически – коментира навигаторът на Мико Хирвонен Ярмо Лехтинен (екипажът даде второ време в отсечката). – При положение, че по трасето няма толкова сняг, колкото миналата година, редът на потегляне определено ще е от още по-голямо значение. Колкото по-назад си в колоната, с толкова по-лоши условия ще трябва да се справяш.

Петер Солберг (пети в подреждането) също харесва новата концепция.

Страхотна идея е. Така всеки пилот има възможността да спечели стартовата си позиция чрез добро представяне в квалификацията – заяви световният шампион за 2003 г.

Най-бързият и в тренировката, и в официалната сесия – Яри-Мати Латвала – бе доволен от представянето си до момента.

Нямах никакви проблеми. В един от завоите може би се забавих повече, тъй като видях няколко скали и трябваше да ги заобиколя, но иначе направихме перфектно време. Щастлив съм от постижението и позицията си, но решението кое място искаме в колоната със сигурност ще ни отнеме доста мислене. Трябва да обсъдим времето, както и сериозно количество други фактори. Няма как да стане изведнъж – каза финландецът.

Екипажите бяха неоткриваеми дълго време в сервизния парк, докато дискутираха именно ситуацията по отсечките. На границата с Норвегия, където са голяма част от утрешните етапи, има повече сняг, трябва да се вземе предвид снежният прах по трасето, температурите и какво ли още не преди пилотите и отборите да определят според класирането си в квалификацията стартовия ред.