Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите за пистата в Джеда: Интересна, впечатляваща, лабиринт и ако мигнеш в...

Пилотите за пистата в Джеда: Интересна, впечатляваща, лабиринт и ако мигнеш в погрешния момент – отиваш в стената!

1834
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Най-новото попълнение в календара на Формула 1 – пистата в Джеда, Саудитска Арабия – получи положителни оценки от пилотите след първия им реален опит на трасето. Люис Хамилтън отбеляза, че скоростта в трафик е почти опасна. Съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас хареса характеристиките на конфигурацията. Състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес също споделиха, че пистата им е допаднала. Според Шарл Льоклер, който претърпя най-тежкия инцидент в петък, каза, че е трудно да се изгради добър ритъм заради слепите завои.

„Честно казано, доста прилича на симулациите. Дори времето за обиколка е почти същото, така че нямаше големи изненади“, коментира Фернандо Алонсо

„Самата обиколка очевидно е много, много впечатляваща, защото се кара с висока скорост между стените. Всяка грешка може да има огромни последствия. Трябва постоянно да си нащрек.“

Съекипникът на Алонсо в Алпин Естебан Окон допълни, че трасето е и много физически натоварващо.

„Според мен напрежението преди всичко е да останеш съсредоточен. Дори на правите, защото трябва да внимаваш за по-бавни автомобили. Наличието на добро сцепление бе приятна изненада“, каза още французинът.

Интересна и забавна писта бе определението на Даниел Рикиардо. Според австралиеца конфигурацията в Джеда е и доста плавна.

„Изглежда едно и също навсякъде, така че трябва да си припомняш завоите. „О, добре, това е тази крива, тук е другата. Четвърта предавка. ОК, сега пета.“ Като лабиринт е, но е страхотно забавление“, сподели Рикиардо.

Като интересна определи пистата и Ландо Норис, на когото най-голяма впечатление му направи първи завой.

„Мигнеш ли в погрешния момент, директно се озоваваш в стената! Сложно е да се концентрираш толкова сериозно при подобни скорости, но трасето е забавно и със сигурност вълнуващо. Държи те в напрежение през цялата обиколка“, каза британският състезател.

Трябва да си изключително прецизен, за да преодолееш завоите, бе оценката на Джордж Ръсел.

„В квалификацията ще е сложно, тъй като тогава всеки има само по 1-2 (бързи) тура“, добави пилотът на Уилямс.

Пиер Гасли от Алфа Таури бе най-близо до пилотите на Мерцедес в петъчните тренировки и каза, че трасето определено му е допаднало

„Завоите са изумителни и обиколката носи голям прилив на адреналин“, коментира той.

Юки Цунода сподели, че досега не е карал на такава писта, но му е харесало.

Според Себастиан Фетел условията след смрачаване са били по-сложни. Квалификацията и състезанието в Саудитска Арабия ще са след залез слънце.