Начало Форум Пирели предоставя най-меките гуми на F1 екипите за Гран при на Монако

Пирели предоставя най-меките гуми на F1 екипите за Гран при на Монако

1562
0
Гран при на Монако, Монте Карло
снимка: Пирели

Пирели ще предостави най-меките гуми в гамата си за петия кръг от световния шампионат на Формула 1 през 2021 г. – Гран при на Монако

Това ще е първа надпревара за C5 (софт), а C3 и C4 ще са съответно хард и медиум. За първи път през сезона доставчикът е избрал максимално меки гуми за F1 екипите.

Обиколката по уличното трасе в Монте Карло е най-късата през сезона във Формула 1. Средната скорост е най-ниска за цялата година, както и темпото, с което се преминават завоите. За да се справят с това предизвикателство, на отборите са им необходими автомобили с максимално високо аеропритискане. Екипите по принцип имат специални аеропакети конкретно за това състезание.

Пистата е по улиците на княжество Монако, което означава, че в началото е доста мръсна. Еволюира обаче много бързо. Гумите се загряват сравнително лесно – особено по-меките смеси. Свободните тренировки се провеждат в четвъртък, а в петък трасето е отворено за нормалния трафик. Това често води до регрес в състоянието на пистата за деня на квалификацията.

По принцип отборите предпочитат един питстоп в Монако, тъй като гумите не са твърде натоварени

Има доста различни възможности кога точно да бъде направено това спиране в бокса. Последното издание на надпреварата – през сезон 2019 – бе спечелено от Люис Хамилтън. Пилотът на Мерцедес направи ранен пит в 11-ата обиколка (от 78), сменяйки стартовия си софт с медиум. След това изкара надпреварата до финала с този комплект гуми. С него на подиума бяха Себастиан Фетел (Ферари) и съотборникът му Валтери Ботас. Те направиха боксовете си в период с кола за сигурност на трасето, но избраха хард.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

„Монако е уникална надпревара“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола. „Механичното сцепление е ключово за квалификацията и стратегията, тъй като изпреварванията са особено трудни. Това поставя акцент върху позицията на стартовата решетка. Пилотите трябва да извлекат максимума от най-мекия тип C5 в събота следобед.“

Прогнозата предвижда слънчево и топло време за първите свободни тренировки. В събота и неделя според метеоролозите може да има повече облаци, но без валежи. Температурите ще са от 10-11 до 20-22 градуса.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)