Начало Рали Победа на Дончев в рали Твърдица му осигури титлата

Победа на Дончев в рали Твърдица му осигури титлата

61
0
Крум Дончев,рали Твърдица 2010

Крум Дончев спечели българския рали шампионат за втори пореден сезон, след като триумфира в рали Твърдица 2010. Надпреварата бе предпоследен, седми кръг от тазгодишното първенство, но точковото предимство на пилота му гарантира титлата дори без участие в последния старт – рали Хеброс.

Рали Твърдица 2010 се проведе в два дни. През първия бе изминат само един суперспециален етап и класирането бе оглавено от Петър Гьошев и Игнат Исаев, които записаха равни времена.

В неделя сутрин надпреварата стартира отново с предстоящи 6 скоростни отсечки. Крум Дончев атакува още в самото начало и скоро зае първа позиция в генералното класиране.

Междувременно Петър Гьошев по време на третата за деня отсечка спука две гуми и след инцидента загуби всякакви шансове да се бори за шампионската титла.

Основни претенденти за спечелването на рали Твърдица бяха Крум Дончев и Димитър Илиев. В крайна сметка двамата завършиха надпреварата на първа и втора позиция, а след тях се класира Игнат Исаев, за който това не първи подиум в кариерата.

След края на надпреварата Крум Дончев сподели:

– Непосредствено преди състезанието говорих с финансовия мениджър на отбора Александър Александров и тогава, окуражавайки ме, той ми каза: „Нека вече приключваме този шампионат“. За да постигнем нашата обща цел, трябваше да се преборим за победата в рали Твърдица. За щастие по време на цялото състезание всичко бе под абсолютен контрол за нас. Стратегията ни още от началната отсечка бе да атакуваме. Не исках да караме за точки, напротив целта ни бе единствено победата.

Това е втора поредна титла в българския рали шампионат за екипажа Крум Дончев/Петър Йорданов, след успеха им през 2009 г. Лично за Крум Дончев титлата е четвърта в кариерата му, а предишните шампионати, спечелени от пилота, датират от 2003 г. (с навигатор Румен Манолов) и 2004 г. (с навигатор Стойко Вълчев).