Начало Рали Победа за Лоикс в рали Мадейра

Победа за Лоикс в рали Мадейра

47
0

Фреди Лоикс спечели безапелационно рали Мадейра – осми кръг от IRC.

Белгиецът нямаше никакви сериозни проблеми по време на цялото рали и заслужено триумфира накрая, оставяйки втория – Ян Копецки на около 40 секунди зад себе си.

Денят бе чудесен за Шкода, защото тримата им заводски пилоти взеха всички места на подиума (в това рали Лоикс също кара за заводския отбор на Шкода).

През днешния ден нямаше кой да окаже каквато и да е съпротива на белгиеца, но пък за сметка на това зад него се случиха доста неща. Крис Мийк отпадна от борбата, след като първо имаше проблеми с алтернатора на своето Пежо, а след това се появи теч на маслото, който окончателно го извади от борбата. На всичкото отгоре и двамата регулярни пилоти на Шкода – Копецки и Ханинен, които идваха зад него, се подхлъзнаха на това масло и финландецът дори изпусна колата и се удари в скала. Това доведе до откачване на едно от рамената на задното окачване, което след няколкостотин метра се допря до гумата и я спука.

Така Ханинен трябваше да кара близо 10 км със спукана гума и бе изпреварен от Мигел Нюнеш. Малко по-късно обаче финландецът възвърна отново третата си позиция и не я изпусна до финала.

Нюнеш пък финишира четвърти, което е страхотен резултат за него, тъй като той до последно дори не знаеше дали ще стартира, тъй като получи повреда в двигателя на Пежото си в тестовете, които проведе непосредствено преди началото на ралито.

След рали Мадейра Лоикс вече има 5 победи в IRC – точно колкото и Крис Мийк. Освен това и двете му участия в сериите тази година се увенчаха с победа.

В генералното класиране пък Ханинен все още води, но съотборникът му Копецки, който е непосредствено зад него, успя да навакса малко с по-предното си класиране в това рали и разликата между двамата сега е 7 точки. Трети все още е Бруно Магалеш – големият фаворит за победата в рали Мадейра, който обаче отпадна още в самото начало на надпреварата.