Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Подиум в състезание е по-хубав от топ 3 в спринт, призна Гасли

Подиум в състезание е по-хубав от топ 3 в спринт, призна Гасли

831
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли; снимка: Алпин

Пиер Гасли стартира от 12-та позиция на грида за Гран при на Нидерландия, а на финала бе трети и може би най-щастливия пилот на подиума.

„Какво състезание! Чувството от този подиум е наистина страхотно. Целият отбор го заслужава. След сезона, който имахме досега, с толкова много възходи и падения, наистина мисля, че всички заслужаваме подобен резултат“, радваше се Гасли след финала

„Беше лудо състезание. Страшно много неща се случваха. Непрекъснато трябваше да се правят трудни избори, но всичко мина добре – от избора на стратегия до спиранията в бокса. Всичко бе изпълнено страхотно. Получих петсекундно наказание за превишена скорост в питлейна, но в крайна сметка нямаше значение, тъй като имахме достатъчно скорост, за да се върнем в битката за силен резултат“, каза още пилотът на Алпин.

„Последните обиколки не бяха леки в тези условия, но и там се справихме много добре. Благодаря на целия отбор за подиума. Сега гледаме напред към Монца, от която имам великолепни спомени“, продължи Гасли.

„Изключително удовлетворяващо е да получаваш награда за работата на целия тим. Миналата година с Алфа Таури не бяхме дори близо до подиум в нито един момент. Просто нямахме скорост. Този сезон бяхме близо в Монако, там изтървахме възможността. Но през такава състезателна година просто продължаваш да опитваш и в някакъв момент нещата се напасват, както се случи на Зандвоорт.“

„Това състезание бе може би най-голямото предизвикателство досега. Имаше много препятствия, множество моменти, в които можеше да сбъркаме. Затова съм толкова доволен и наистина горд с тима. Третото място (в спринта) на Спа не ми донесе същите емоции. Трета позиция в Гран при е различно нещо. Очевидно е, че носи далеч по-прекрасно усещане“, призна Гасли

Временният шеф на Алпин в F1 Бруно Фамен отбеляза, че екипът е останал спокоен в променливите условия на трасето.

„Това позволи на пилотите ни да напреднат. Трябваше да се избират правилните гуми в съответните моменти, както и те да задържат болидите на пистата. И двамата направиха много добро състезание. Целият отбор се справи страхотно и подиумът на Пиер е заслужена награда за това“, допълни французинът.

Естебан Окон взе последната точка, класирайки се десети. Той поздрави съотборника си за третото място.

„Аз направих добро наваксване от стартовата си позиция (16-ти – б.р.). Ще трябва да разгледаме някои неща. Научихме много преди следващия старт на Монца“, каза Окон.