Начало Картинг Попчев и Петър Ангелов с победи в 6-ия кръг на София Картинг...

Попчев и Петър Ангелов с победи в 6-ия кръг на София Картинг Ринг

83
0

Георги Попчев и Петър Ангелов спечелиха двата финала в 6-ия кръг от любителския шампионат по картинг на София Картинг Ринг, организиран със съдействието на Shell Helix. Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS), като в този кръг участие взеха 45 пилоти. Състояха са 4 квалификационни сесии, всяка от които по 7 минути. В квалификацията,в  която пилотите караха в класическата посока на трасе с допълнителен шикан преди последния завой, най-бърз бе Георги Попчев, който постигна време от 47.073 сек, следван от Борис Карастанев.

Следваха 4 полуфинала, като първите 3 от всеки се класираха за големия финал А. Това сториха Попчев, Явор Тенев и Венцислав Василев от първия, Марсело Сартори, Карастанев и Петър Русев от втория,  Владислав Аронов, Николай Атанасов и Петър Точков от третия, а от последния напред продължиха Алекс Джулиан, Диян Костадинов и Страхил Иванов. Тук се караше в обратна на класическата посока на трасето, но без допълнителния шикан.

Останалите сформираха малките финали, като победители в тях станаха Станислав Неделчев (финал D), Румен Паунов (финал С), Виктор Кирилов (финал В). В тях, както в във финал А, се караше в обичайната посока с шикан. В големия финал А участваха 12 пилоти, като в него от полпозишън стартира постигналият най-добро време в полуфиналите Георги Попчев. – 45.770 сек. Той поведе след старта и спечели, като задържа зад себе си Владислав Аронов и Венци Василев (тримата на първата снимка).

След това се състоя и т.н. суперфинал, който също носи точки за шампионата, и който се проведе в обратната посока на движение. В този финал участваха 12-те пилоти, постигнали най-бързи обиколки в хода на финалите, но стартиращи в обратен ред – този с 12-о време първи, този с 11-о втори и т.н.

Така първи трябваше да потегли Петър Ангелов, следван от Румен Паунов. Ангелов поведе, а плътно зад него беше Румен Паунов. В един момент от надпреварата обаче организаторите намокриха 3 последователни завоя от трасето, за да изненадат пилотите (на последната снимка). Улисан в битката, Паунов се завъртя при второто преминаване на участъка и спря в посока, обратна на движението. В суматохата втори излезе Алекс Джулиан и завърши на тази позиция, като Ангелов вече се беше откъснал много напред. Явор Тенев остана трети. Първите трима (на втората снимка) плюс записалия най-бърза обиколка за цeлия кръг – Георги Попчев, получиха наградите на Shell – туба масло Shell HelixUltra.

Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга, като всички се провеждат на София Картинг Ринг. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.н. „Голям финал”. В него натрупаните точки до момента се анулират и крайното класиране се определя според постигнатия резултат във въпросния финал.

А той ще се проведе на 4 юни и ще бъде няколко пъти по-дълъг спрямо останалите състезания. Победителят ще спечели пътуване до пистата Монца за Гран при на Италия от Формула 1 с покрити всички разноски. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на трасето в Кюстендил.

Оставащите състезания до края на сезона: 

7-и кръг: 9 април
8-и кръг: 23 април
9-и кръг: 14 май
10-и кръг: 4 юни (голям финал)