Начало Други Порше представи новия прототип 963 LMDh

Порше представи новия прототип 963 LMDh

758
0
Порше 963 LMDh
снимка, Порше

Порше представи новия прототип 963 LMDh. Той ще се състезава едновременно в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC), както и в американския му еквивалент IMSA. Това се случи на специално събитие по време на Фестивала на скоростта в Гудууд. Така германците станаха поредната марка, която представи своя претендент за успехи в маратонските състезания. Преди това Пежо и Кадилак също показаха новите си прототипи.

Новият прототип на Порше е разработен заедно с американския екип на Пенске. Германския производител също така обяви своите пилоти в WEC и IMSA. Сред тях са опитните заводски състезатели Кевин Естре, Михаел Кристенсен, Андре Лотерер, Лорънс Вантор, Мат Кембъл, Матю Жамине, както и вече потвърдените състезатели Дейн Камерън и  Фелипе Насър.

В съответствие с правилата на LMDh, Порше  963 е базирано на шаси от категория LMP2. Новоразработеният скелет на автомобила е доставен от канадската високотехнологична компания Мултиматик. Компании като Бош, Уилямс Адвансд Енджиниъринг и Xtrac предоставят стандартните хибридни компоненти.

Сърцето на задвижващия агрегат е 4.6-литров V8 битурбо двигател. Двигателят е базиран на високопроизводителния хибриден спортен автомобил 918 Spyder. ДНК-то му води началото си от състезателния автомобил RS Spyder, с който Порше и тимът на Пенске спечелиха много победи между 2005 и 2008 г. Дизайнът на новото Порше 963 е заимстван от победоносните класически модели 956 и 962 от 80-те години на миналия век. Непрекъснатата светлинна ивица отзад повтаря отличителната черта на последното поколение 911 от 1992 г. Дизайнът на автомобила в бяло-червено-черно е в чест на успешните състезателни автомобили на германския производител. Също така е продължена още една традиция. Новото Порше 963 ще бъде на разположение на клиентите още от първата състезателна година на модела. Първите клиентски екипи на марката ще обявят своите програми в най-скоро време.

Официалният състезателен дебют на модела 963 е планиран за януари 2023 г. по време на 24-те часа на Дайтона в САЩ. Междувременно WEC отвори вратите за тестове в рамките на предстоящите състезания от световния шампионат тази година. Порше и Пенске се стремят към несъстезателна генерална репетиция в последния кръг от сезона в Бахрейн през ноември.

През последните няколко месеца нашите хора в Порше Моторспорт и Пенске се превърнаха в ефективен и отдаден отбор. Той ще носи името Порше Пенске Моторспорт Тийм. В четирите заводски автомобила ще имаме мощни екипажи от пилоти. Сътрудничеството с дългогодишния ни партньор в областта на гумите Мишлен и производителя на шасита Мултиматик работи безупречно. Порше 963 трябва да бъде хомологирано тази есен. Дотогава искаме да постигнем по-нататъшен напредък с тестови карания и да получим допълнителна информация. Нямаме търпение за първото ни излизане на пистата“, сподели моторспорт директорът на Порше Урс Куратле. 

Порше 963 LMDh
снимка, Порше
Порше 963 LMDh
снимка Порше