Начало Рали Появиха се проблеми в преговорите между ФИА и Евроспорт за промоутърския договор...

Появиха се проблеми в преговорите между ФИА и Евроспорт за промоутърския договор на WRC

37
0
Logo,WRC

Световният рали шампионат все още няма промоутър, а преговорите между ФИА и Евроспорт като че ли са стигнали задънена улица. Седмица преди началото на втория кръг от първенството в Швеция се твърди, че състезанието може да остане без телевизионно отразяване заради появили се непредвидени проблеми. Съвсем доскоро се смяташе, че сделката с Евроспорт Ивентс е сигурна.

Във Валанс само преди две седмици президентът на международната автомобилна федерация Жан Тод заяви, че по въпроса се работи изключително упорито.

Трябваше да покрием Монте Карло по спешност и го сторихме. ACM (автомобилният клуб на Монако – б.р.) разговаряше директно с Евроспорт и резултатът е доста удовлетворителен. Осъществяваме разговори с Евроспорт Ивентс, както и с някои други потенциални промоутъри. Настроени сме много оптимистично, че ще намерим добро решение преди рали Швеция – обясни тогава французинът

Според нова информация обаче всичко е спряно на 1 февруари. В дъното на проблема е закон на Европейския съюз, регламентиращ редица права на работещите в рамките на общността.

Част от юридическите постановки в него защитават служителите в случай на поглъщане от друга фирма (или подобно събитие). Във връзка с тези текстове адвокатите се опитват понастоящем да установят с абсолютна сигурност дали Евроспорт Ивентс са длъжни да наемат/назначат бившите служители на North One Sport, които останаха безработни след прекратяването договора на NOS от страна на ФИА.

И двете страни в дискусията имат искреното желание да работят в името на спорта – поради това първоначалното впечатление, че разговорите са се провалили тотално, не е съвсем точно и трудът продължава, макар и с далеч по-ниски темпове.

Междувременно организаторите на рали Швеция търсят заедно с ФИА алтернативни варианти за телевизионно отразяване. Твърди се, че има и вариант Евроспорт да продължи да дава надпреварите, докато бъдат изяснени законовите положения.