Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри ще работи на симулатора на Алпин, за да помага на екипа...

Пиастри ще работи на симулатора на Алпин, за да помага на екипа за Гран при на Белгия

1206
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Майкъл Потс

Оскар Пиастри ще работи на симулатора на Алпин, за да помага на тима този уикенд за Гран при на Белгия. Австралиецът все още официално е резервен пилот на екипа от Енстън. Промяна в позицията му досега няма. Няма и яснота дали Пиастри ще кара във Формула 1 догодина и ако да – за кой отбор. Напускането на Даниел Рикиардо от Макларън в края на сезон 2022 бе официално обявено. От Уокинг отказаха да обсъждат кой ще е съотборник на Ландо Норис през 2023 г.

Хаосът започна, след като Фернандо Алонсо обяви, че ще отиде в Астън Мартин догодина. От Алпин съобщиха, че Пиастри ще е титуляр на негово място, но пилотът лично отрече това. След това стана ясно, че се е споразумял с Макларън и контрактът дори е регистриран в отговарящия за договорите борд на ФИА. Френският тим ще търси компенсации.

Докато ситуацията бъде разрешена, от Алпин очевидно ще използват Пиастри в обичайната му роля. Не е ясно какво ще стане с програмата за тестове, която имаше австралиецът.

По време на лятната пауза кой ли не изрази мнение относно действията на Пиастри, Алпин и Макларън. Поредното е на Жак Вилньов, според когото Оскар играе опасна игра.

„Много е интересно да се наблюдава случващото се, защото доскоро изглеждаше като че ли нищо не може да ни изненада. За Оскар няма да е никак просто да започне кариера (в F1) на фона на станалото, защото с това ще го помнят. Когато някой отбор или спонсор реши да подпише договор с него, ще се питат: „А как ще постъпи той с нас? Какво ще се случи ако му се доверим?“ Пиастри играе опасна игра.“

„Освен това извън Формула 1 има един цял свят на надпревари. През годините сме виждали пилоти, печелили сериите, в които са участвали преди Гран при. А в F1 изостават, неспособни да се справят с факта, че тук трябва да си по-талантлив, по-издръжлив и по-умен. Кариерата на Пиастри досега бе много успешна, но не е ясно как ще се справи в F1. Това е много голямо неизвестно“, допълни Вилньов.

Отмар Шафнауер пък настоя, че вниманието върху екипа на Алпин заради ситуацията около Пиастри не е разсеяло отбора.

„Всички се чувстваме заредени и по-силни след ваканцията. Сега сме готови за втората част от сезона. Отборът бе из медиите в дните след Унгария преди паузата, но това не е никакво разсейване, след като отново стъпим на писта. Губим фантастичен пилот в лицето на Фернандо, но неговото решение няма никакво влияние върху целите ни за 2022 г.“, заяви шефът на Алпин в F1.