Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Проблемите в Алпин се задълбочават: Техническият директор и главният аеродинамик са подали...

Проблемите в Алпин се задълбочават: Техническият директор и главният аеродинамик са подали оставки

2643
0
Естебан Окон, Пиер Гасли, Алпин
снимка: Алпин

Сезон 2024 във Формула 1 започна кошмарно за екипа на Алпин и като че ли ще продължи по същия начин. Според все още непотвърдена информация отговарящият за шасито технически директор на екипа Мат Харман и главният аеродинамик Дирк де Беер са подали оставки. Това се е случило преди няколко седмици и се очаква двамата да напуснат официално още през април. Подчертава се, че решението е било взето още преди представянето на A524. Това води до предположения, че в Алпин са били наясно колко лоша е колата. В квалификацията през първия състезателен уикенд за тази година Естебан Окон и Пиер Гасли останаха 19-ти и 20-ти. В самата Гран при на Бахрейн се класираха 17-ти и 18-ти. Зад тях бяха единствено Валтери Ботас, който претърпя удар в началото и Логан Сарджънт с проблеми в охлаждането на задвижващата си система.

„Знаехме, че стартът на сезона ще е труден и точно така се случи в Бахрейн“, бе обобщението на шефа на Алпин в F1 Бруно Фамен

„Вършим всичко по силите си с пакета, с който разполагаме в момента. Ще продължим да търсим подобрения и да вървим напред всеки път, когато сме на пистата. Искам да отдам дължимото на пилотите и целия екип на пистата за усилията им през последните седмици. Джеда е напълно различна писта. Това означава, че ще получим нова възможност да научим нещо повече за A524 и да постигнем напредък с колата“, допълни Фамен.

Окон отбеляза, че най-ценното за Алпин е липсата на проблеми по време на Гран при на Бахрейн.

„Събрахме ценни данни, които можем да използваме другата седмица в Джеда. Интересно ще е как ще се справим на трасе с различни характеристики и други условия“, каза още той.

Съотборникът му Гасли бе по-категоричен, заявявайки, че представянето на Алпин е било „очакваното от тима“

„Тръгнах страхотно, изпреварих няколко коли, след това попаднах в хаоса на първи завой. Имаше завъртели се пред мен болиди, което ме върна назад. После направихме всичко възможно с колата, с която разполагаме в момента“, допълни Гасли.

Загубата на двама от най-важните хора в техническия екип на Алпин няма да помогне на отбора да постигне така желания прогрес на писта

Това вероятно ще доведе до още повече проблеми, посочи бившият шеф на френския екип Отмар Шафнауер по време на уикенда в Бахрейн.

„Хронометърът не лъже и Алпин не изглежда особено конкурентоспособен. Част от мен смята, че това е напълно оправдано и закономерно, като се имат предвид не особено добрите решения, взимани на висшите нива. Премахването на хора и липсата на психологическа сигурност в отбора водят до тези резултати. Наясно съм колко трудна игра е Формула 1. Трябва да свършиш страшно много неща правилно. Грешките хапят по този начин, който виждаме в момента“, коментира Шафнауер, който бе уволнен по средата на миналия сезон.