Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Продължават сътресенията в структурата на ФИА

Продължават сътресенията в структурата на ФИА

1841
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

Продължават сътресенията в структурата на ФИА. Федерацията се раздели с двама високопоставени членове на правния си отдел, които имат голямо участие в отдела за F1. Това е поредният случай през последните месеци, в които ключови хора напускат ФИА.

Стана ясно, че от ФИА си тръгват директорът по управление и регулиране Пиер Кетерер и ръководителят на търговско правните въпроси Едуард Флойд. Доскоро двамата са участвали в преговорите за споразумението „Конкорд“ от името на ФИА.

Кетерер се присъедини към ФИА през 2010 г. Дълго време той бе смятан за един от ключовите юридически играчи в организацията. Той я представляваше по редица дисциплинарни дела както в F1, така и в по-широкия спектър на спорта, а също така и по външни въпроси. Кетерер бе силно ангажиран и с въпросите на съответствието. През април той ще започне работа в Международния олимпийски комитет

Кетерер водеше води преговорите от страната на ФИА за подписването на сегашното споразумение „Конкорд“, което е в сила до 2026 г. Той също така има заслуга за създаването на съдебните и дисциплинарните правила на ФИА през 2011 г. Кетерер беше ключов участник в разработването на кодекса за поведение COVID-19, който позволи подновяването на сезон 2020 в F1.

Напускането на 45-годишния специалист беше официално потвърдено пред отборите на заседанието на Комисията за F1 в понеделник.

„Пиер ще ми липсва в личен и професионален план“, заяви Мохамед Бен Сулайем. „Познавам го от 14 години – много преди да стана президент на ФИА. Винаги съм смятал, че той е педантичен в ангажимента си да служи на Федерацията и на нашите членове.“

„Той беше видна и уважавана фигура в нашата организация. Бих искал да му благодаря за безценния принос и непоколебимия му професионализъм. Убеден съм, че с екипа, който Пиер е създал, управлението и регулаторните въпроси на ФИА са в добри ръце. Той реши да поеме в нова посока след години на лоялна служба и аз му желая успех в новата му роля“, добави президентът на ФИА.

„Аз съм страстен любител на спорта и присъединяването ми към МОК е нещо като мечта“, каза Кетерер. „Прекарах 14 години във ФИА. Исках да потърся нови предизвикателства в друга спортна организация, наистина исках да остана в спорта.“

„Това е горчив момент за мен, тъй като ми е много тъжно да напусна моторния спорт и да оставя толкова колеги и приятели. Имам много важни взаимоотношения с президента. Знам, че е трудно да спечелиш доверието му. През последните две години си прекарахме чудесно“, добави 45-годишният специалист.

Същевременно Флойд бе основният юридически съветник по граждански и търговски въпроси на ФИА. Той бе и водещ юридически преговарящ и съветник по споразуменията с организаторите на шампионати. В това си качество Флойд участва и в дискусиите за споразумението „Конкорд“

Кетерер и Флойд са поредните хора, които напуснаха ФИА през последните месеци по доста странни причини. В този списък влизат още бившия спортен директор на F1 Стив Нилсен и техническия директор Тим Гос.

Наскоро Гос беше обявен като главен технически директор на Виза РБ. Британецът ще започне работа в тима по-късно тази година. Гос ще се присъедини към друг напуснал бивш кадър на ФИА- Алесандра Чилиберти, която стана ръководител на дизайнерския процес в отбора от Фаенца.

В същото време президентът на Комисията за жените в моторните спортове Дебора Майер също реши да не подновява договора си и напусна в края на миналата година.

Има и още хора, които напуснаха департамента за F1. В същото ФИА продължава да наема служители, тъй като преминава през период на преструктуриране.

Като част от този процес федерацията създаде нова длъжност – главен юридически директор. Наскоро на нея бе назначи Пол О’Дауд. Преди това той беше  главен юрисконсулт на McLaren Applied. Това е компанията, която използва технологията на отбора от Формула 1 в други области.

„През последните 12 месеца ФИА претърпя мащабна трансформация“, заяви говорител на федерацията. „Създадохме 10 нови отдела, които преструктурират Федерацията, за да бъде по-подходяща за целите на бъдещето.“

„Макар че има хора, които напускат заради други възможности, ние приветстваме и нови попълнения, като например трима нови служители в ръководния екип през последните няколко месеца. Това са главният юридически директор, главният търговски директор и старшият директор по устойчивост и EDI [равенство, разнообразие и приобщаване].“ Също така добавихме многобройни служители на ключови позиции в областта на спорта и мобилността.“