Начало Рали Продрайв планира пълен сезон с Мини през 2013 г.

Продрайв планира пълен сезон с Мини през 2013 г.

42
0
Дани Сордо

В Продрайв планират пълен сезон в световния рали шампионат с Мини през 2013 г. Екипът загуби заводския си статут в началото на тазгодишното първенство, след което програмата на Дани Сордо бе максимално ограничена. Сега обаче се търси вариант за участие във всичките 13 кръга догодина с две коли. В Бенбъри дори нямат намерение да търсят пилот със спонсори за втория автомобил.

Продрайв разработиха Мини Джон Купър Уъркс за WRC и започнаха да се състезават с колата през 2011 г. В края на миналия сезон бюджетът им от страна на BMW бе орязан, след като концернът реши да се върне в немския шампионат за туристически автомобили (DTM). След това отборът изтърва срока за подаване на заявки за сезон 2012 г. и се наложи да води допълнителни преговори с ФИА. От началото на годината бе ясно, че втората кола ще се дава на пилоти, разполагащи с необходимите ресурси (титулярът от 2011-та Крийс Мийк остана без автомобил), но нещата се промениха още по-бързо.

През февруари от централата в Мюнхен обявиха дългосрочната си стратегия за развитие във WRC. Мини оставиха работата по новостите и хомологациите в автомобила на Продрайв чак до 2018 г., но взеха лиценза на заводски отбор и го дадоха на Моторспорт Италия.

При това положение участията на Сордо в шампионата рязко намаляха заради финансовата тежест. Във фирмата продължиха работата си по колата и през март хомологираха повече от 100 модификации в нея.

Основната ни цел е пълна програма – коментира директорът по бизнес развитие в Продрайв Ричард Тейлър. – Мини върви добре в световния рали шампионат, брандът е силен и двете страни си пасват чудесно. Освен това са ни нужни пилоти, които да извлекат най-доброто от колите и единият от тях без съмнение е Дани Сордо. Желанието ни е да остане с отбора, но не можем да потвърдим нищо, докато не сме сигурни за програмата.