Начало Рали Променят правилото за реда на стартиране във WRC за 2017 г.

Променят правилото за реда на стартиране във WRC за 2017 г.

39
0

Редът на стартиране в световния рали шампионат за 2017 г. ще бъде променен. Това стана ясно след среща на WRC комисията миналата седмица в Париж. На нея е било решено досегашното правило лидерът в шампионата да минава първи по отсечките в петък и събота да бъде променено за 2017 г.

Според новите регулации водачът в класирането ще е първи по етапите само в петък. А в събота и неделя ще се минава според класирането в надпреварата до момента в обратен ред. Така лидерът в първенството няма да бъде поставен в толкова неизгодна позиция.

Досегашното правило пречеше много тази година на Себастиен Ожие, който в 6 поредни състезания не успя да спечели победа, тъй като трябваше да кара първи по макадамовите отсечки. Въпреки това той спечели титлата 2 кръга преди края на сезона.

От следващия сезон повече точки ще се дават за специалната отсечка или т.н. Power Stage. Досега тримата най-бързи пилоти в етапа получаваха 3, 2 и 1 точка. От следващия сезон точки ще получават най-бързите 5 – съответно 5, 4, 3, 2 и 1 т.