Начало Други Противоречив уикенд за Георги Дончев на Норисринг

Противоречив уикенд за Георги Дончев на Норисринг

837
0
Георги Дончев
Георги Дончев (вляво)

В рамките на седмия и осмия кръг на Porsche Carrera Cup този уикенд на немската улична писта Норисринг, Георги Дончев проведе две диаметрално противоположни състезания.

В съботния старт българският пилот заслужено се качи на почетната стълбица с второто си сребро в класа за сезона. Неделните емоции бяха точно на другия полюс – след невероятен старт, в който Дончев преодоля 8 съперника още в първата обиколка, на спиране за първи завой българската кола беше ударена отзад. Ударът предизвика блокаж на задна гума и костваше отпадане още в самото начало на надпреварата.

Катастрофата за българския Overdrive Racing Team стана тотална 7 обиколки преди края. Тогава тримата лидери Игор Валилко, Лари тен Воорде и Хенрих Скоог се сблъскаха на първи завой, с което изпуснаха шанса за тройна победа за своя тим.

Норисринг, наричана заради конфигурацията и естеството си „немското Монако“, посрещна 30-те състезаващи се пилота с перфектни условия. Стартът на най-престижния едномарков шампионат на Европа се провеждаше заедно с DTМ-стинтовете. Това беше гаранция за огромен интерес.

По трибуните на Норисринг бяха хиляди зрители. Сред официалните гости бе дори принцът на Монако Албер. Той се разходи из падока преди първия старт от програмата. В него Дончев стартира от 13 редица и с хладнокръвно каране стигна до 19-та позиция в общото класиране и до второ място в класа. След първото за сезона отпадане на лидера Лари тен Воорде, първите две места в общото класиране заслужиха конкурентите от Лехнер – Юлиен Андлауер и Михаел Амермюлер.

За старта в неделя нещата изглеждаха още по-добре за Георги и Overdrive Racing Team.

Първите три места в решетката бяха за пилотите на българския тим. А Дончев беше точно зад водача в ProAm Карлос Ривас.

За съжаление на всички в екипа на Кристоф Хубер Георги не успя да завърши втората си обиколка след като беше ударен отзад. Сблъсъкът доведе до технически проблем с автомобила му.

Въпреки отдадената работа на механиците, повреденият заден калник нямаше как да бъде поправен. Дончев се завърна за кратко на пистата, но няколко завоя след това Porsche-то с номер 7 и българския флаг трябваше окончателно да се прибере в бокса. Това сложи точка и на шансовете на Георги за поредно добро класиране и нови точки в актива.

Драмата за българо-немския екип стана пълна по-малко от 10 обиколки преди финала с най-тъжния момент за тима от началото на сезон 2019. Стартиралият като водач за първи път през сезона Хенрих Скоог беше уверено начело, следван от Тен Воорде и Валилко. Но в първия завой преследвачите му не прецениха добре точката си за спиране. И Валилко се удари в задната част на автомобила на тен Воорде. След което и двамата се врязаха във временния водач. По този катастрофален начин тримата сложиха край на мечтата на Кристоф Хубер за требъл.

Малката утеха за българо-немския екип е фактът, че въпреки двата неуспешни старта на Норисринг, Лари тен Воорде продължава да е лидер в общото класиране с 123 точки. След него са Андлауер и Амермюлер (със съответно 118,5 и 100,5 пункта). Интригата в шампионата продължава след месец с поредния гастрол на Carrera Cup в „чужбина“. От 9 до 11 август кампанията завладява холандското трасе в Зандвоорт.

Георги Дончев
Георги Дончев