Начало Рали Първа победа за Петерханзел в тазгодишния Дакар, ужасен ден за Тойота

Първа победа за Петерханзел в тазгодишния Дакар, ужасен ден за Тойота

14
0

Миналогодишният победител в рали Дакар при автомобилите Стефан Петерханзел с Пежо 3008 DKR спечели първа победа в тазгодишното издание на надпреварата. Той бе най-бърз в 3-ата отсечка от Сан Мигел де Тукуман до Сан Салвадор с дължина 364 км. Челната тройка окупираха другите двама водещи пилоти на Пежо. Втори на 1:54 мин след французина остана Карлос Сайнц-старши, а трети на 3:08 мин се нареди Себастиен Льоб. Четвърти, на близо 4 мин зад победителя, остана Мико Хирвонен с Мини.

Денят бе ужасен за тима на Тойота. Победителят от първия етап Насър Ал-Атия водеше през по-голямата част от отсечката, но в края повреди сериозно едно от колелата на автомобила си. Катарецът спря за около час, след което потегли, само за да спре отново. Жиниел де Вилиер и Нани Рома с другите две заводски коли на Тойота също спряха по време на втората част от етапа, като Рома се измъкна само след 5 минути и завърши етапа 8-и. В генералното класиране продължава да води Льоб с аванс от само 42 сек пред Сайнц. Петерханзел излезе 3-и, на 4:18 мин зад сънародника си. Хирвонен е 4-и на 9:18 мин.

При мотоциклетистите най-бърз в етапа бе Хоан Бареда Борт с Хонда. Той изпревари с 12:29 мин Сам Съндърланд с КТМ, въпреки че получи наказание от 1 минута. Трети се нареди Пиер Рене с Хускварна. Миналогодишният шампион Тоби Прайс с КТМ завърши отсечката едва 9-и, тъй като загуби много време като първи пилот по трасето. Така той се смъкна от първа на 5-а позиция в генералното подреждане, на 16:19 мин от новия лидер Бареда Борт. На 2-а позиция излезе Съндърланд, а трети е Пауло Гонсалвеш с Хонда.

При машините ATV победата в етапа взе Гастон Гонзалес с Ямаха, следван на 4:41 мин от Игнасио Касале също с Ямаха. Последният излезе начело в генералното подреждане, след като досегашният водач Пабло Копети с Ямаха изостана с близо половин час в отсечката и се смъкна до 3-ото място в общото класиране. Гонзалес е 2-и на 4:37 мин, а Копети е на 18:06 мин.

При камионите първа етапна победа спечели Едуард Николаев с Камаз, който изпревари с 3:48 мин Мартин Коломи с Татра. Трети се нареди Фредерико Вилягра с Ивеко. Миналогодишният победител Жерард де Рой остана едва 18-и, като натрупа изоставане от половин час. Същото е подреждането и в генералното класиране, като авансът на Николаев пред Коломи е 2:27 мин, като последният има общо 3 минути наказания.

В новата категория на UTV най-бърз бе бразилецът Леандро Торес с Поларис, следван от Мао Руижин с Поларис и Йоан Фонт с Ямаха. В генералното класиране води Руижин, следван на близо 2 часа от Торес.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.